Newsletter

Subscribe to the MidNight Shop mailing list to receive updates on new arrivals, special offers and other discount information.

[contact-form-7 id="21" title="Newsletter"]
Cum a aparut sapca?

Cum a aparut sapca?

Blog, Diverse , November 11, 2016

Acum toti avem cel putin o sapca personalizata in garderoba dar foarte putini dintre noi stim de fapt cum a aparut sapca si cand a inceput ea sa fie utilizata.

Sapca a fost obligatorie initial pentru englezii care aveau o conditie joasa si a devenit o piesa vestimentara favorita atat pentru ei cat si pentru toti nobilii. Ceea ce a facut ca sapca sa se impuna a fost utilitatea ei incontestabila. Sepcile nu au scapat nici de simbolul revolutionar pentru ca toti sefii comunisti au fost purtatori de sepci.

Copii sau adulti, barbati ori femei este greu ca in prezent sa nu avem in dulap printre haine si o sapca. O vom purta fie ca este vara sau iarna, cand facem sport sau cand afara ploua torential ori cand este foarte soare.

Sepcile erau initial confectionate dintr-o simpla panza in general matlasata la care se adauga si o bordura ori un cozoroc din stofa impermeabila, sapca devenit nelipsita din garderoba.

Stiati ca sapca a fost reglementata si de legi?

Sepcile sunt i inventie a englezilor din secolul XIV. Se pare ca si italienii au utilizat in aceeasi perioada obiecte vestimentare similare care se numeau bonete.

Istoriile celor doua piese vestimentare s-au intersectat de mai multe ori si mai ales in lumea mafiei din Italia si in fratiile irlandeze de la inceputul secolului trecut.

Britanicii au inteles ca trebuie sa reglementeze prin lege purtarea sepcilor si prin urmare in anul 1571 a fost facuta de Parlamentul britanic o lege prin care era urmatia stimularea consumului de fire textile naturale si mai ales de lana si prin urmare s-a decretat si ca duminica si in zilele de sarbatoare barbatii care erau mai mari de 6 ani cu exceptioa nobililor si persoanelor acre aveau o educatie aleasa sa poarte sapca altfel puteau sa ia amenda.

Legea nu a fost aprobata pana in anul 1597 si in timpul acesta a imprimat in mintea colectiva a englezilor ca sapca reprezinta simbolul clasei de jos si ca este potrivita pentru ucenici sau pentru meseriasi insa nu si pentru persoanele artistocrate.

Este cert ca pana in secolul XIX sepcile au fost purtate de membrii claselor muncitoare in special in Irlanda si in Marea Britanie. Obiectul acesta vestimentar si-a facut usor usor drum si spre clasele nobililor si nu de putine ori aristocratii de la tara au purtat sepci la tinutele mai putin protocolare.

In secolul XX baietii din SUA si din Marea Britanie au acceptat sapca drept un obiect vestimentar de care nu se puteau lipsi. Intre anii 1900 si 1920 popularitatea sepcii a crescut exploziv in special in randul tinetilor. Imigrantii care au plecat in SUA au dus cu ei si moda sepcilor.

Sapca a prins foarte bine nu in randul muncitorilor americani si la tineri pentru ca acestia au vazut in ea utilitate, comoditate si eleganta si au inceput sa o asorteze inclusiv la costume. Este si un mod de a purta sapca ce dovedeste respectul cultural pe care locuitorii americii il au fata de Anglia desi incearca pe cat posibil sa nu arate acest lucru.

Random Posts:

Be Sociable, Share!