Scurt istoric al aplicatiilor mobile

0 Shares
0
0
0

Era anul 1998 cand compania suedeza de telecomunicatii, Nokia, a decis sa incorporeze o mica aplicatie pe telefoanele sale mobile, astfel incat utilizatorii sai sa poata ucide timpul in timpul asteptarilor zilnice in coada supermarketului, in autobuz sau intr-o plimbare cu trenul.

A fost replica unui vechi joc video care a provocat furori in anii ’70. Numele lui era “Sarpele”. Douazeci de ani mai tarziu, lumea aplicatiilor mobile este mult mai complexa si mai variata. Astazi au devenit parte din viata noastra de zi cu zi si suntem conectati cu ei aproape permanent. Cum am ajuns la asta si ce viitor ne asteapta? Va spunem despre asta in articolul de mai jos.

Ce este o aplicatie mobila

Pentru subiectul care ne preocupa in acest articol, o aplicatie mobila poate fi definita ca orice program de calculator care ruleaza telefonul mobil pentru a efectua o sarcina, a afisa medii de informare, a facilita comunicarea, a distra sau a furniza un serviciu. Pe masura ce gama de telefoane mobile s-a extins, a crescut si numarul de aplicatii.

Istoria si evolutia aplicatiilor mobile

Este dificil sa descriem o cale atat de complexa, dar am putea sa o rezumam astfel:

Si la inceput… Am vazut un telefon mobil in cinema

In 1987, Oliver Stone a adus pe marele ecran un film in care un tanar Michael Douglas a intruchipat lacomia, coruptia si lipsa valorilor morale ale unui rechin de pe Wall Street.

Gordon Gecko, protagonistul filmului “Wall Street”, ar fi o icoana a visului american. Un om auto-facut care a cumparat si vandut companii intregi la un apel… De pe un telefon mobil. A fost pentru prima data cand telefonul mobil a participat la un film important de la Hollywood.

Cu doar patru ani inainte de lansarea filmului, compania americana Motorola a inceput sa comercializeze primul telefon mobil de pe piata: Motorola DynaTAC 8000x. Pretul sau a fost de 3.995 de dolari. Si apoi… ne-am plans de preturile noului iPhone!

Nu a fost inca un drum lung de parcurs si telefonul mobil a fost conceput doar ca un dispozitiv cu care sa comunice de oriunde (care a avut acoperire).

Primele aplicatii pentru organizarea muncii

Este foarte complicat sa se determine care a fost prima aplicatie mobila in sine sau cine a creat-o. De fapt, mai multe pseudo-aplicatii au aparut aproape in acelasi timp.

De exemplu, la mijlocul anilor ’80, compania engleza de calculatoare, Psion, a lansat ceea ce a fost considerat primul PDA (Personal Digital Assistant) din lume. Numele lui a fost Psion Organizator. Nu nu numai PDA a fost foarte puternic, dar a avut software-ul intern care a inclus programe, cum ar fi un editor de text, ordinea de zi, notepad, baza de date de contact, calculator si alte functii simple. De fapt, nici macar nu se putea efectua sau primi apeluri cu acest dispozitiv, dar el ne arata ca a pus bazele aplicatiilor mobile ale viitorului…

Urmand calea Organizatorului Psion, marele Steve Jobs a dezvoltat dispozitivul Apple Newton, un PDA care a incorporat sistemul de operare Newton OS. Acest PDA a recunoscut scrisul si se putea conecta direct la computere Mac, PC-uri si retele Wi-Fi, fiind precursorul platformei iOS.

0 Shares
You May Also Like