Ce este cancerul de prostata?

0 Shares
0
0
0

Cancerul incepe atunci cand celulele din corp incep sa creasca si scapa de sub control. Celulele din aproape orice parte a corpului pot deveni celule canceroase si apoi se pot raspandi in alte zone ale corpului.  Cancerul de prostata incepe atunci cand celulele glandei prostatei incep sa se dezvolte necontrolat. Prostata este o glanda care se gaseste doar la barbati. Creeaza o parte din fluidul care face parte din materialul seminal. Atunci cand apar probleme este necesar sa fie vizitati urologi Targu Mures.

Prostata se afla sub vezica (organul gol unde se pastreaza urina) si in fata rectului (ultima parte a intestinelor). Chiar in spatele prostatei se afla glande numite vezicule seminale care produc cea mai mare parte a lichidului pentru sperma. Uretra, care este tubul care transporta urina si sperma din organism prin penis, trece prin centrul prostatei.

Marimea prostatei se poate schimba pe masura ce un barbat imbatraneste. La barbatii mai tineri, este aproximativ de dimensiunea unei nuci, dar poate fi mult mai mare la barbatii mai in varsta.

Aproape toate cazurile de cancer de prostata sunt adenocarcinoame. Aceste tipuri de cancer se dezvolta din celulele glandelor (celulele care formeaza lichidul de prostata care se adauga la materialul seminal).

Alte tipuri de cancer care pot incepe la prostata includ:

  • Carcinoame cu celule mici
  • Tumori neuroendocrine (altele decat carcinoamele cu celule mici)
  • Carcinoame celulare de tranzitie
  • Sarcoame

Aceste alte tipuri de cancer de prostata sunt rare. Daca vi se spune ca aveti cancer de prostata, este aproape sigur ca este un adenocarcinom.

Unele tipuri de cancer de prostata cresc si se raspandesc rapid, dar majoritatea cresc incet. De fapt, studiile de autopsie arata ca multi barbati mai in varsta (si chiar unii tineri) care au murit din alte cauze au avut si cancer de prostata care nu i-a afectat niciodata in timpul vietii. In multe cazuri, nici ei, nici medicii lor nu au stiut ca au aceasta boala.

Unele cercetari sugereaza ca cancerul de prostata incepe ca o afectiune pre-canceroasa, desi acest lucru nu este inca cunoscut sigur. Aceste afectiuni apar uneori atunci cand un barbat face o biopsie de prostata.

In PIN, exista schimbari in modul in care arata celulele glandei prostatei atunci cand sunt vazute cu un microscop, dar celulele anormale nu par sa se dezvolte in alte parti ale prostatei (cum ar fi celulele canceroase). Pe baza aspectelor anormale ale celulelor, acestea sunt clasificate in:

  • PIN de grad scazut: tiparele celulelor prostatei par aproape normale.
  • PIN de grad inalt: tiparele celulelor arata anormal.

In PIA, celulele prostatei se vad mai mici decat in ​​mod normal si exista semne de inflamatie in zona. PIA nu este cancer, dar cercetatorii cred ca PIA poate duce uneori la PIN-ul de de grad inalt, sau poate duce direct la cancerul de prostata.

Tinand cont de toate aceste aspecte este important ca fiecare persoana sa se protejeze si sa ia contact cu medicul specialist ori de cate ori este necesar. De asemenea, o recomandare importanta este aceea de a lucra de fiecare data cu specialisti cu experienta.

0 Shares
You May Also Like