Fructele de aronia au starnit interesul romanilor, odata cu concluziile specialistilor legate de acestea. Astfel, cercetatori de peste Ocean au recunoscut la unison faptul ca fructele de aronia contin mai multi antioxidanti si vitamina C decat lamaile, spre exemplu. Iar daca lamaile sunt cat se poate de acre, fructele de aronia sunt placute la gust, avand suficient zahar incat sa fie folosite la fabricarea dulceturilor.
Mai mult, la aceste dulceturi nu se adauga deloc zahar, ceea c ele face cu atat mai cautate pe piata si extrem de ravnite de consumatori din toata Europa. De asemenea, unul dintre produsele cele mai cautate sunt sucurile de aronia, care isi pastreaza toate caracteristicile fructelor proaspete chiar si la bune perioada dupa recoltare, in cazul in care sunt procesate in mod corect.
Iar preturile pentru produsele de calitate sunt pe masura, astfel incat cultivarea fructelor de aronia a devenit o afacere banoasa pentru cei care au ales sa investeasca timp si bani in asa ceva. Sa vedem insa cum poti infiinta propria plantatie de aronia in Romania.
Infiinteaza-ti propria cultura
Inainte de toate, trebuie spus ca fructele de aronia nu sunt specifica Romaniei. Ele au fost naturalizate recent de pe continentul american, mai ales din Canada, descoperindu-se ca acestea se comporta foarte bine si la noi. Prima oara, plantatiile de acest gen au aparut in zona Banatului, cunoscuta drept una mai calduroasa decat restul tarii si unde fructele de aronia se comporta excelent.
Dar, arbustii de aronia pot fi naturalizati peste tot in tara, cata vreme acestia se comporta bine in regim de clima temperat-continentala. Trebuie stiut insa ca fructele de aronia iubesc soarele, astfel incat alegerea unor terenuri umbroase sau cu umiditate in exces nu sunt cele mai recomandate pentru infiintarea de culturi intensive.
Nu in ultimul rand, pamantul trebuie bine curatat in pralabil, pe cat se poate nivelat si drept, fara diferente mari de nivel, de genul teraselor, asa cum am vazut la vita de vie, spre exemplu.
Din acest punct, trebuie sa avem grija ca fructelor sa nu le lipseasca apa si elementele nutritive, fara a avea prea mari pretentii in ceea ce priveste ingrijirea. Soarele si caldura sunt extrem de importante mai ales in perioada coacerii fructelor, care la noi in tara intervine undeva prin lunile august-septembrie sau chiar mai tarziu.
Aronia bio, cea mai cautata
Cat priveste comercializarea, este de preferat sa se opteze pentru aronia bio, cu respectarea tuturor normelor in vigoare, astfel incat sa obtinem si pretul cel mai bun pentru fructele si produsele din aronia.