Durerea de cot: entorsă sau fractură?

0 Shares
0
0
0

Poate aţi căzut în timp ce făceaţi sport și aţi aterizat pe cot, sau poate aţi fost lovit direct în cot. Aţi jucat tenis de mai multe ori pe săptămână și acum vă doare atât de tare cotul încât nu mai puteţi juca.

În orice caz, ar trebui să solicitați imediat un tratament ortopedic.

Diagnosticul fracturii sau entorsei cotului

Diagnosticul corect al unei leziuni la cot este critic. Este o entorsă sau o fractură? O fractură este o ruptură a unui os, dar ce este mai exact o entorsă?

Dacă aveți o entorsa cot, înseamnă că ați deteriorat ligamentele care leagă osul brațului superior (humerusul) de oasele brațului inferior (ulna și radius) la articulația cotului. Aceste benzi puternice de țesut sunt fie întinse, fie rupte.

Pentru un diagnostic corect trebuie luate în considerare toate simptomele. De asemenea, este important gradul de utilizare a cotului și dacă vă implicați în activități care necesită să îl utilizați pentru perioade lungi de timp.

În mod normal, sunt necesare radiografii pentru a determina dacă aveți o fractură și dacă aveți leziuni suplimentare. Uneori, leziunile la încheietura mâinii, la gât sau la umăr pot provoca dureri la cot. Razele X vor arăta dacă aveți o fractură.

Dacă nu există nicio fractură, dar aveți lichid în jurul cotului, este posibil să aveți o entorsă.

Tratamentul fracturii cotului

Dacă aveți o fractură, este posibil să nu aveți nevoie de o intervenție chirurgicală. Dacă oasele nu au fost mutate din loc, leziunea poate fi rezolvată cu o atelă care să țină brațul imobilizat până se vindecă.

Vă puteți aștepta să mai faceţi radiografii la intervale apropiate pentru a vă asigura că osul se vindecă corect și nu a fost deplasat. În funcție de fractură, poate fi necesar să purtați atela timp de până la șase săptămâni.

În unele cazuri, e posibil ca fractura să necesite o intervenție chirurgicală. Operația este necesară atunci când oasele s-au deplasat din loc. În timpul intervenției chirurgicale, medicul plasează oasele în poziţia corectă și folosește șuruburi pentru a le ține pe loc.

După operație, vi se poate prescrie un analgezic mai puternic decât cele disponibile fără rețetă.

Metoda RICE (odihnă, gheață, compresie, ridicare) se aplică aici. Vă veţi simţi mai bine atunci când brațul şi cotul se află deasupra inimii; folosiţi perne pentru a vă menține brațul confortabil. Aplicarea de gheaţă de 3-4 ori pe zi ajută la reducerea inflamaţiei si durerii. Nu puneți niciodată gheață direct pe piele; utilizați un pachet de gheață sau o cârpă medicală.

După operație, lucrați cu un kinetoterapeut care vă va ajuta să începeți să vă mișcați cotul. Efectuarea de întinderi și exerciții blânde este esențială pentru recuperarea completă; în caz contrar, cotul se va înțepeni și nu veţi recăpăta întreaga gamă de mișcare. Exercițiile ajută la întărirea mușchilor din jurul cotului pe măsură ce vă recăpătați funcția normală.

Dacă aveți un loc de muncă solicitant din punct de vedere fizic, va trebui să vă luați concediu medical. Pentru o vindecare adecvată, nu puteți ridica, trage sau împinge nimic cu brațul timp de câteva săptămâni.

Tratamentul entorsei cotului

Tratamentul entorsei depinde de severitatea acesteia. Dacă este o entorsă ușoară sau moderată, folosiţi metoda RICE acasă. Dacă entorsa este severă, e posibil să aveţi nevoie de o intervenție chirurgicală minoră, pentru a repara ligamentele rupte.

0 Shares
You May Also Like
Ce este cancerul de prostata?

BlogCe este cancerul de prostata?

Cancerul incepe atunci cand celulele din corp incep sa creasca si scapa de sub control. Celulele din aproape…