Inca din cele mai vechi timpuri, vascul are un loc cu totul aparte in tot peisajul din jurul sarbatorilor de iarna. Aceasta planta este un simbol incarcat de magie, un simbol al curateniei spirituale, al libertatii si armoniei, pe care il intalnim in perioada de Craciun, peste tot in case, alaturi de un brad impodobit de Craciun si de mese pline si bogate in bunatati traditionale.
Reprezentand un semn de bun augur al dragostei, un aparator si un protector al familiei, vascul, care mai este denumit in popor si creanga de aur, a devenit un element nelipsit al sarabtorilor de iarna.
De obicei, asa cum spun vorbele din batrani, daca este atarnat deasupra usii, vascul va aduce noroc in casa, bunastare si fericire tuturor membrilor din familie.
Dupa bine se stie, pe langa brad, si vascul are capacitatea de a isi mentine mereu culoare verde si rezistand la ger si intuneric.
Una din vechile traditii legate de vasc, probabil cea mai mult raspandita, cei tineri, necasatoriri de obicei, care se saruta de Craciun sub o crenguta de vasc vor avea bucurie si fericire, iar relatie le va merge vesnic bine.
Asa cum se obisnuieste, in ajunul Craciunului, oamenii isi impodobesc casele cu decoratiuni, brad, luminite si bineinteles, cu nelipsitul vasc, folosit ca un simbol al bucuriei si un element care simbolizeaza pacea sufleteasca.
De Craciun, sarutul sub vasc este direct legat de traditiile primitive legate de casatorie, acest obicei avand originile legate de mai multe credinte si inspirate din diverse idei, de exemplu, cea in care vascul reprezenta un leac pentru fertilitate sau cea in care o fata ramanea nesarutata si automat avea ghinion in dragoste in anul urmator si nici nu se casatorea.
Acest obicei cere ca atunci cand un baiar saruta o fata, acestia trebuia sa rupa si una dintre bobitele albe ale vascului, ca la final, dupa ce toate bobitele au fost rupte, nimeni sa nu se mai sarute sub coronita de vasc.
Chiar daca semnificatia din stramosi in unele zone poate ca a fost uitata, din fericire, acest simpatic obicei al sarutului sub vasc este pastrat in multe tari, practicat cu drag si entuziasm de tinerele cupluri, crezand in ideea in care, un cuplu indragostit se saruta sub vasc pentru a avea o relatie lunga si fericita.
Alte credinte legate de vasc, sunt prezente in mai multe culturi, avand semnificatii total diferite.
De exemplu, vechii Celti sunt cei care au detinut un cult pentru aceasta planta, considerand-o esenta divina.
O alta legenda legata de simobilistica vascului, face referire la Balder care ar fi fost baiatul unei zeite norvegiene numita Frigga; zeita binecuvantand planta in ciuda faptului ca un varf de sageata din vasc l-a ucis pe fiul ei, pe care, prin puterea lacrimilor sale a reusit totusi sa il readuca la viata.
In alte legende, asemanatoare cu prezenta unor tineri indragostiti sub o crenguta de vasc, se spune ca, chiar si cei mai mari dusmani, la o intalnire intamplatoare sub un pom in care era crescut vascul, dusmania si motivul razboiului dispareau, planta fiind magica si impunand prin prezenta sa impacare intru cinstirea acesteia.