Importanta unui motor electric potrivit

Cati se intreaba cum reusesc sa functioneze diversele utilaje si echipamente de care se inconjoara poate zi de zi? Cei mai multi dintre noi obisnuim sa luam lucrurile ca garantate si de prea putine ori ajungem sa constientizam ca fara acestea viata ne-ar fi vizibil ingreunata. Un exemplu excelent in acest sens este motorul electric.

Inca de cand a fost introdusa munca mecanizata am cunoscut o evolutie deosebita, in toate privintele. In fiecare context, acest element a jucat un rol esential si inca il joaca. Vorbim despre dispozitivul capabil sa transforme energia electrica in mecanica. Totodata acesta garanteaza o functionare eficienta pentru nenumarate tipuri de echipamente.

Nu mai intru in alte detalii, pentru ca deja stim cu totii cum ar fi fost daca nu ar fi existat. Faptul ca exista motoare electrice, in numeroase game, care de care mai performante, nu reprezinta decat o binecuvantare pentru noi. Nu orice tip de motor se potriveste insa oricarei aplicatii. Fiecare in parte necesita un anumit numar de turatii, un cuplu adecvat si tot asa.

Motorul electric – alcatuire si functionare

Fiecare astfel de dispozitiv este alcatuit dintr-o serie de componente: comutatorul, rotorul sau armatura, axa, peria, campul magnetic, precum si alimentarea electrica ce se face la curent direct. Modul de functionare al motorului este unul ce implica in mare masura magnetismul, respectiv magnetii ce ii utilizeaza pentru a realiza miscarea. Probabil stii deja cum sta treaba cu magnetii, cu atractia acestora, respectiv cu respingerea lor. Ei bine, in interiorul motoarelor electrice exista astfel de forte ce se atrag si care se resping in vederea crearii de miscare rotativa.

In ceea ce priveste motoarele electrice din sectorul industrial, acestea se impart in cateva mari categorii dupa cum urmeaza: cele echipate cu inverter, cu 2 puteri si 2 turatii, cu gabarit redus seria R, respectiv seria E, cele cu frana, pentru extractia fumului si pentru divizia marina.

Spre exemplu, modelele de motoare trifazate cu 2 puteri si 2 turatii sunt cele care pot oferi 2 sau mai multe puteri, dar si rotatii/minut. Sunt dispozitivele ce au fie una, fie mai multe infasurari in stator. La randul lor sunt de 2 categorii si anume cea cu o singura infasurare Dahlender sau cu 2 infasurari.

Desigur aceasta categorie ar mai putea fi impartita si in functie de cuplul produs de motoare: constant sau variabil. Oricare ar fi rotatiile motorului, in cazul cuplului constant, acesta ramane neschimbat. Pentru functionarea acestora este necesara o combinatie de cuplu constant la turatie nominala si unul mare la pornire. Iata cateva exemple de aplicatii care folosesc astfel de motoare: benzile transportatoare, compresoarele, etc.

Cuplul variabil pe de alta parte este cel care fie creste, fie scade, dupa rotatiile motorului. In general nu necesita un cuplu mare la pornire. Acesta va creste sau va scadea in mod direct proportional cu radacina patrata a rotatiilor/minut. In ceea ce priveste aplicatiile in care sunt utilizate motoare cu cuplu variabil, pompele si ventilatoarele sunt numai 2 exemple in acest sens.

Am facut o prezentare in mare a motoarelor cu 2 puteri 2 turatii, insa ar putea fi spuse lucruri legat de toate clasificarile existente. Daca interesul tau este de a te documenta pentru a face o achizite in acest sens, iti recomand site-ul elematis.ro.

Random Posts:

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *