Evolutia lanturilor de distributie in secolul XXI si necesitatea adaptarii

sistem SCM - Point Logistix

Un lant de distributie si aprovizionare actual este, fara doar si poate, un organism viu, aflat in continua schimbare si miscare intr-un mod interconectat, care raspunde la un set tot mai larg de influente externe si interne. Atunci cand elementele de baza din suplly chain esueaza, intregul lant poate cadea complet. In schimb, problemele periferice pot fi tratate si reduse la minim, atunci cand beneficiaza de remediu aplicat rapid.
Responsabila pentru aceasta crestere vertiginoasa este revolutia IT, care a evoluat intr-un ritm din ce in ce mai alert de la sfarsitul anilor 90 incoace. Acelasi ritm se mentine si in prezent, iar inovatiile care odinioara apareau odata la 5 ani, au devenit acum actualizari trimestriale.
Incercarea de a intelege evolutiile actuale in materie de suplly chain trebuie sa se concentreze obligatoriu pe imbunatatirea tehnologiei si pe nevoia ca CIO-ul companiei (Chief Information Officer) sa fie mereu prezent la masa lantului de aprovizionare si distributie.

solutii Software

Softurile pe care managerii oricarei companii le implementeaza in era pe care o traversam inseamna avantaje si beneficii! Rolul IT-ului modifica fiecare aspect al lantului de distributie si aprovizionare si al managementului acestora.
Astazi un numar tot mai mare de companii implementeaza solutii WMS – sisteme de warehouse management – si ERP – Enterprise resource planning, ca parte a unui sistem SCM, asa cum este si solutia oferita de Point Logistix.
Utilizarea unei noi platforme software inlocuieste in sfarsit majoritatea registrelor si graficelor care aglomerau birourile companiei, permitand operatiuni cu un grad din ce in ce mai eficient de functionare.
O parte a acestei evolutii se datoreaza cresterii puterii mijloacelor informatice la nivel de companie, ca ansamblu. Pornind de la device-urile mobile si ajungand pana la locatie prin satelit si back office, conectivitatea este peste tot. Acest lucru permite platformelor sa se adreseze fiecarui client, fiecarui asset si fiecarei operatii din lantul de distributie si aprovizionare.

De ce este nevoie de adaptare?

Planificarea de moda veche si platformele operationale nu mai fac fata, pentru ca se adapteaza lent. Ele nu vor putea suporta suplly chain-uri complexe, cu mai multe variabile si care se transforma mai rapid ca niciodata.
O afacere care evolueaza inseamna astazi inglobarea mai multor factori de decizie si raspunsuri rapide.
Sistemele vechi genereaza un plan care trebuie urmat, iar cand situatia se modifica e nevoie de construirea unui plan complet nou, ceea ce cauzeaza intarzieri.
Adaptare inseamna adoptarea unor instrumente de generatie noua care imbina toate operatiunile din lantul de distributie si aprovizionare si previziunile legate de cerere, pentru a se ajusta pe cat posibil in timp real.
Deocamdata raspunsul rapid este un avantaj competitiv. In curand, insa, el va fi obligatoriu pentru orice afacere, iar platformele vechi nu vor mai face nimic altceva decat sa coste timp si bani.
Vestea buna este ca exista foarte multe solutii care pot conferi unui supply chain un grad mai mare de predictibilitate, operatiuni mai flexibile si prognoze mai bune. Vestea proasta este ca aceste sisteme incep sa devina standard, astfel incat vor fi accesibile si companiilor concurente.
Ideea de baza este ca un supply chain este un asset viu, uimitor, pe care orice companie are sansa de a-l capitalize, folosind eficienta lantului de distributie aprovizionare la maxim pentru a fi mereu cu un pas inainte, pregatita nu pentru astazi, ci pentru maine!

Random Posts:

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *