Newsletter

Subscribe to the MidNight Shop mailing list to receive updates on new arrivals, special offers and other discount information.

[contact-form-7 id="21" title="Newsletter"]

Importanta educatiei sexuale

Mama si copilul , February 14, 2019

Educatie sexuala inseamna ceva mai mult decat ceea ce invatam la lectiile de anatomie despre organele reproducatoare sau despre modalitatea in care un copil se naste.

Cu siguranta, o parte dintre aceste informatii sunt esentiale, insa educatia sexuala are in vedere anumite aspecte psihologice si emotionale de care ar trebui sa tinem cont, iar informatii foarte utile se gasesc pe sexedu.ro.

De ce este importanta educatia sexuala la tineri?

Iata cateva dintre motivele pentru care ar putea fi utila educatia sexuala la tineri:
– informatiile sexuale adecvate pot preveni aparitia sarcinilor nedorite la adolescente
– educatia sexuala accentueaza rolul metodelor de abstinenta si contraceptie (inclusiv utilizarea prezervativelor)
– posibilitatea aparitiei unei sarcini in perioada adolescentei poate fi atat un pericol pentru sanatatea mamei, cat si a copilului, iar multi dintre adolescenti nu sunt pregatiti mental pentru rolul de parinte, pentru sarcina sau nastere
– pe masura ce este consolidata educatia sexuala, tinerii vor putea intelege mai bine repercusiunile unei sarcini asupra sanatatii lor, precum si cea a fatului
– se va accentua importanta ingrijirii prenatale si consecintele destul de grave, presupuse de ascunderea unei sarcini
– educatia sexuala ajuta tinerii sa aprecieze impactul negativ al unei sarcini asupra educatiei lor si chiar a viitorului lor, astfel incat acesta ar fi un motiv in plus sa se evite o sarcina la o varsta nepotrivita
– educatia sexuala initiaza tinerii in lupta cu diverse boli cu transmitere sexuala (SIDA, gonoree, uretrita non-gonoccocica, boala inflamatorie pelvina, sifilis etc.)
– educatia sexuala ar trebui sa fie responsabilitatea fiecarui parinte sau profesor: este indicat ca un tanar sa obtina informatii corecte de la persoane informate decat sa fie dezinformat din diverse surse (prieteni, reviste, site-uri etc.)
– informarea este cea mai buna politica de prevenire si abordare a problemelor de sanatate in dezvoltare la aceasta categorie de varsta. Tinerii trebuie sa inteleaga foarte devreme ca este mai bine sa previna si sa fie in siguranta decat sa trateze sau sa regrete ca nu au prevenit.
– parintii adolescentilor trebuie sa discute cu acestia si sa le ofere informatii legate de viata sexuala. Deseori, parintii se simt jenati cand trebuie sa discute cu copiii lor despre sex. Acestia vor fi fericiti sa invete lucruri noi, si vor beneficia de implicarea si comunicarea cu parintii despre aceste fapte esentiale de viata.
– cand parintii si-au educat copiii sa abordeze intr-o maniera deschisa viata sexuala, studiile au demonstrat ca acest lucru a sporit receptivitatea copiilor legat de acest subiect. Mai mult, copiii urmeaza sfaturile parintilor si ii abordeaza in momente de dificultate.

Sfaturi pentru parinti

Iata cateva linii directoare pe care parintii trebuie sa le urmeze pentru a se simti mai confortabil atunci cand discuta cu copii lor despre viata sexuala:
– parintilor nu trebuie sa le fie teama sa comunice cu copii lor. Incurajarea discutiilor referitoare la sex si medicamente ajuta copii sa judece intr-un mod intelept atunci cand se confrunta cu situatii similare in realitate.
– in cazul in care parintii se pot simti rusinati sa discute cu copiii lor legat de viata sexuala ar putea lua legatura cu un medic pentru a le explica lucrurile necesare acestora.
– copiii considera ca vor obtine cele mai bune informatii de la parintii lor.
–  intotdeauna parintii trebuie sa-si aminteasca faptul ca deciziile legate de viata copiilor lor ar putea depinde de cunostintele si informatiile obtinute de la ei. Iar acest lucru ar trebui sa fie suficient de motivant pentru a-i ajuta sa depaseasca orice teama sau jena legata de educatia sexuala

– varsta potrivita a adolescentilor cand parintii pot sa inceapa sa discute cu acestia despre sex este atunci cand acestia par a se simti atrasi de comportamentele sexuale
– este important sa se invete, nu doar aspectele practice ale actului sexual si ale sarcinii ci si modalitati de control ale sarcinii

Este stiut deja faptul ca femeile si barbatii sunt diferiti din punct de vedere emotional si chiar neurofiziologic.Iar diferenta dintre acestia continua si in ceea ce priveste modalitatea in care se raporteaza la propria viata sexuala.

Educatia sexuala ar trebui sa ofere o perspectiva legata de diferentele dintre cele doua sexe, de la faptul ca barbatii sunt stimulati mai mult vizual, in timp ce femeile tin cont si de alte elemente, precum atingerea partenerului lor. Si tot educatia sexuala este cea care trebuie sa arate ca nu este nimic in neregula cu aceste diferente.

Random Posts:

Be Sociable, Share!