Gardurile vii sunt alcatuite din randuri de plante, formand aproape un zid compact si uniform de vegetatie. Ele sunt folosite ca linie de demarcatie a unei granite, ca protectie a anumitor zone ale unei gradini, ca adapost impotriva vantului, a soarelui sau a zgomotului.
Se folosesc adesea plantele vesnic verzi, care, pastrandu-si frunzele pe tot parcursul anului, indeplinesc si functii de protectie in timpul lunilor de iarna. Alegerea plantelor pentru gard viu este un moment crucial in crearea unui gard viu care sa puna in valoare gradina.
Desigur, alegerea trebuie sa satisfaca pe deplin din punct de vedere estetic, dar trebuie sa tina cont si de conditiile climatice din zona. Daca vrei un gard viu verde iarna mai jos poti gasi informatii despre garduri.
Aucuba Japonica
Aucuba Japonica este un arbust vesnic verde, folosit in decorarea parcurilor si a gradinilor datorita rezistentei sale deosebite la frig, seceta, poluare, vant si boli. Poate ajunge la o inaltime de aproximativ doi metri si este foarte apreciat pentru frunzele sale frumoase si lucioase, cu pete stralucitoare de galben auriu.
Frunzele ovale, mari, din piele, cu margini zimtate, sunt dispuse in perechi. Odata cu sosirea sezonului de primavara, panicule de flori mici, maro inchis, in ciorchini, urmate de fructe de padure stacojii, numai la exemplarele feminine, infloresc printre frunzele multicolore si persista pana la sfarsitul iernii.
Acest tip de planta prefera locatiile semiumbrite si se teme de locurile in plin soare. Atat frunzele, cat si boabele de Aucuba sunt toxice: ingestia poate provoca tulburari gastrice si greata.
Hrisca
Hrisca este o planta vesnic verde, extraordinar de potrivita pentru garduri vii. Frunzele sale intepatoare fac gardul viu aproape impenetrabil dupa numai cativa ani. Este o planta foarte decorativa, cu frunze piramidale, scoarta neteda de culoare gri si ramuri de culoare verzuie.
Frunzele deosebit de lucioase sunt de culoare verde inchis, cu margini colorate de la alb la crem sau galben. Fructele sale sunt niste boabe rosii si pulpoase, otravitoare pentru oameni, dar deosebit de atractive pentru pasari.
Pentru a obtine fructe de padure, exemplarele masculine si feminine trebuie plantate la o distanta de o jumatate de metru unul de altul, cu un mascul pentru trei femele. Poate creste pana la 8 metri in inaltime, are o crestere lenta, poate rezista la temperaturi de pana la -20°C si este potrivita atat pentru soare cat si pentru semiumbra.
Lauroceras
Laurelul de cires este un arbust vesnic viguros, usor de cultivat si care se adapteaza bine la toate climatele, rezistand la temperaturi de pana la -15°C. Din punct de vedere ornamental, este cu siguranta impresionant si, prin urmare, este una dintre cele mai frecvent utilizate plante pentru realizarea gardurilor vii, care pot masura pana la 7 metri inaltime. Tulpinile drepte, cu o lungime de peste un metru, sunt acoperite de un frunzis dens, format din frunze lanceolate lucioase, verzi, lucioase si cu piele.
Isi atinge apogeul de frumusete in aprilie, cand pe planta infloresc flori mici, albe, in forma de stea. Aceste flori, care au un parfum deosebit de intens, produc toamna fructe de padure mici, de culoare roz, care devin negre, in forma de masline si foarte toxice atunci cand sunt complet coapte. Tunderea trebuie sa se faca in sezonul de iarna.