Faptul ca cineva va fura continutul poate fi un lucru bun doar daca este furat corect. Cu alte cuvinte, acest lucru trebuie sa aiba beneficii asupra dumneavoastra, autorul continutului.
Din acest motiv, cuvantul “furat” nu este tocmai cuvantul potrivit, pentru ca, de fapt, le permiteti oamenilor sa fure, iar furtul, prin definiție, nu se refera la o persoana care este incurajata sa fure. Cu toate acestea, in lumea marketingului digital, ideea de republicare a unui continut poate fi negativa sau pozitiva, in functie de cum si cand se face.
A fura corect un continut inseamna a avea permisiunea autorului continutului de a-l republica. Cu alte cuvinte, daca editorul face cunoscut faptul ca respectivul continut poate fi republicat prin postarea, de exemplu, a unui cod de embed (sau prin toate optiunile enumerate in sectiunea urmatoare), o puteti face.
Daca autorul nu face cunoscut acest fapt, dar dumneavoastra ii cereti permisiunea si acesta v-o acorda, o puteti face. Oricare alt mod de “furt” al continutului este gresit.
Asadar, cand ar trebui sa utilizati aceasta tactica? Exista si dezavantaje? Cititi mai departe pentru a afla.
A le perminte celorlalti sa va fure corect continutul: argumente pro si contra
Argumente pro
- Continutul dumneavoastra va ajunge sa fie mult mai vizionat. Acesta este, cu siguranta, motivul principal pentru care companiile le permit altora sa le republice continutul. Cu cat continutul este publicat de mai multe ori, cu atat mai multi oameni il vor vedea si, cel mai important, vor vedea ca este scris de dumneavoastra. In acest fel, brand-ul dumneavoastra se va bucura de mai multa vizibilitate si recunoastere.
- Poate ajuta la cresterea traficului. Daca persoanele care nu stiu nimic despre dumneavoastra sau nu au auzit de dumneavoastra va vizioneaza continutul, este foarte probabil sa le placa ceea ce vad si sa va viziteze pagina, pentru a afla mai multe despre dumneavoastra.
- Vizibilitatea dumneavoastra ar putea beneficia de un link natural. De fiecare daca cand cineva preia continutul dumneavoastra si il (re)publica, este de inteles faptul ca trebuie sa creeze o legatura externa la original. Adica, o legatura catre site-ul dumneavoastra, lucru crae va ajuta la imbunatatirea vizibilitatii si autoritatii site-ului dumneavoastra.
- Este o modalitate simpla de a va promova continutul. In completarea celor trei puncte, reprezinta o modalitate foarte buna de a castiga expunere, fara a face prea mult efort.
Argumente contra
- Republicarea continutului ar putea contribui la ocuparea unei pozitii mai joase in clasamentul rezultatelor cautarii. Acesta este dezavantajul principal care rezulta din “furtul” corect al continutului. Daca un site renumit preia / publica continutul dumneavoastra, atunci exista sansa ca, in pagina de rezultate a motorului de cautare, continutul republicat sa surclaseze continutul dumneavoastra. Chiar daca este vorba doar despre o pozitie distanta intre cele doua rezultate, tot traficul va merge catre primul rezultat aparut.
- Un site care contine spam-uri v-ar putea prelua continutul, distrugand perfomantele portalului Performatele nu ar fi distruse in totalitate, dar sigur nu va doriti o legatura externa catre un site plin de spam-uri; daca acest lucru se intampla des, calitatea si performantele site-ului dumneavoastra vor fi afectate treptat. Puteti dezaproba intotdeauna aceste link-uri, in viitor.
Cele mai bune modalitati prin care puteti permite celorlalti sa va fure / preia continutul intr-un mod corect
Setarea implicita pe care o aleg cei mai multi oameni pe web este “Nu furati continutul, din cauza problemelor privind continutul duplicat”. Daca dumneavoastra doriti ca oamenii sa va preia / fure continutul corect, atunci trebuie sa va asigurati ca cititorii au luat la cunostinta ca au aceasta permisiune. Pentru asta, trebuie sa:
- Includeti un cod embed si sa il faceti foarte evident;
- Faceti un anunt in legatura cu republicarea continutului;
- Mentionati despre republicare in sectiunea “About Us” (“Despre noi”).
Partea complicata a furtului de continut este ca, uneori, oamenii presupun automat ca va pot pot fura continutul atat timp cat exista un backlink. Adevarul este ca, desi backlink-ul este dragut (si util), nu inseamna ca fiecare editor permite sa i se preia continutul.
In calitate de editor, va recomand cu caldura sa folositi Copyscape, astfel incat sa-i puteti monitoriza pe toti cei care va fura continutul. Daca sunteti de acord cu republicarea unor anumite parti ale continutului (poate ati folosit una dintre tacticile de mai sus), atunci e perfect; daca, insa, nu sunteti de acord, depinde de dumneavoastra daca spuneti ceva.
Potrivit unui articol de pe Outbrain, utilizarea Copyscape este, de asemenea, o modalitate foarte buna de a gasi noi oportunitati. Daca stiti cine va fura continutul, inseamna ca stiti si cine este interesat de activitatea dumneavoastra.
Poate ca nu ar fi rau sa incercati sa intrati in contact cu aceste persoane si sa vedeti daca sunt interesate de o colaborare sau daca sunt interesate sa publice o alta creatie de-a dumneavoastra.
Asadar, cum stiti ce continut doriti sa permiteti oamenilor sa fure / preia? Depinde doar de dumneavoastra ce continut doriti sa puneti la dispozitie pentru a fi republicat. In general, infograficele reprezinta o optiune excelenta pentru republicare, deoarece toata lumea stie unde trebuie sa se uite pentru a vedea creditul pentru infografic (in partea de jos).
De asemenea, infograficele nu au asa de mult continut precum un articol obisnuit, asa incat sunt mai usor de “furat”. In afara de asta, de dumneavoastra depinde sa luati in calcul argumentele pro si contra mentionate mai sus si sa decideti ce continut merita, intr-adevar, riscul.