Care sunt intrebuintarile uleiului de masline?

0 Shares
0
0
0

Inca din antichitate, maslinele erau recunoscute ca si fiind un simbol al pacii si al gloriei, iar uleiul de masline avea fel si fel de intrebuintari, insa odata cu trecerea timpului, uleiul de masline a inceput sa fie din ce in ce mai des utilizat, si s-a constatat faptul ca acesta contine o multime de proprietati nutritionale foarte bune pentru sanatatea organismului.

Uleiul de masline reprezinta fara indoiala cea mai bogata sursa de grasimi monosaturated, motiv pentru care el este un ingredient principal in toate dietele mediteraneene.

Referitor la uleiul de masline, trebuie mentionat faptul ca acesta este de fapt un suc natural, care isi pastreaza vitaminele, proprietatile curative ale maslinelor, aroma si gustul pentru o perioada indelungata de timp.

Totodata, uleiul acesta este singurul ulei vegetal care se poate consuma si ne fiind procesat, atunci cand este proaspat presat din masline.

Despre beneficiile sale s-a discutat foarte mult timp, si s-a ajuns la concluzia ca datorita faptului ca uleiul are in componenta sa un numar ridicat de acizi grasi monosaturati, dar si datorita faptului ca are in componenta un numar ridicat de antioxidanti, el este foarte util pentru corpul uman.

Odata cu trecerea timpului s-au efectuat foarte multe studii si cercetari, astfel ca s-a constatat faptul ca acest tip de ulei, poate sa previna anumite boli de inima, datorita faptului ca ajuta la scaderea nivelului de colesterol rau (LDL), si ajuta totodata la cresterea nivelului de colesterol bun (HDL).

Se mai spune ca nici un alt ulei natural nu are in compozitia sa o cantitate atat de mare de acid monosaturat, precum are in compozitia sa uleiul de masline.

Acest produs este foarte bine tolerat de catre stomac, si conform anumitor studii efectuate de catre mai multi specialisti, s-a constatat faptul ca ajuta la prevenirea ulcerului gastroduodenal, si previne si gastrita.

Totodata, tot in urma anumitor studii realizate de catre specialisti, s-a ajuns la concluzia faptului ca uleiul de masline este un foarte bun stimulant pentru secretia bilei, dar si a hormonolor pancreatici. De fapt, este un stimulent mai bun decat anumite medicamente prescrise.

Si daca tot am discutat pana acum despre intrebuintarile uleiului de masline, trebuie mentionat faptul ca acesta este de patru tipuri, astfel ca se poate intalni ulei de masline presat la rece, care este ulei de masline premium. Asta inseamna ca pasta de masline este incalzita la temperatura camerei, pentru ca uleiul sa nu isi piarda gustul, si pentru a rezista foarte mult timp.

Exista deasemenea si ulei de masline extravirgin, care provine de la prima presare a maslinelor, acesta fiind considerat de catre toata lumea ca fiind cel mai bun ulei de masline din punct de vedere al calitatii.

Uleiul de masline extravirgin, are o aroma perfecta si o aciditate echilibrata, si este mai putin decat uleiul virgin, iar plus de asta, este si foarte bine aromat.

Se poate gasi pe piata deasemenea si ulei de masline virgin, care nu contine aditivi chimici si nici ulei rafinat. Acesta are o acididate mai mica de 2%, si are un gust placut. Uleiul acesta se numeste virgin, datorita faptului ca a fost mai putin rafinat si procesat in momentul prelucrarii.

Ultimul tip de ulei de masline despre care vom discuta este uleiul de masline pur, care a fost filtrat chimic si rafinat cu scopul de a neutraliza atat continutul de acid cat si gustul puternic.

Pretul acestui ulei de masline este cel mai mic de pe piata, dar si calitatea sa este una inferioara.

0 Shares
You May Also Like
Istoria cozonacului

BlogIstoria cozonacului

Dupa fiecare masa, ne place sa savuram si un desert, iar desertul preferat al romanilor dupa cum bine…