Cu siguranta, fiecare dintre dvs. va faceti cumparaturile saptamanale din supermarketurile din oras. Atunci cand ajungeti la raioanele de fructe si legume, si doriti sa cumparati diferite fructe sau legume de la raion, veti dori sa le asezati intr-o punga, pentru a putea fi cantarite.
Va mai aduceti aminte ca in trecut, supermarketurile puneau la dispozitia oamenilor pungi din plastic, in care acestia sa isi aseze fructele si legumele, pentru a le cantari? Ei bine, acele pungi au fost scoase de ceva timp din uz, iar acum sunt folosite pungile biodegradabile de la Neopack.
Cel mai probabil, foarte multa lume nici macar nu stie ce sunt pungile biodegradabile si de ce acestea au luat locul vechilor pungi din plastic. Altii, nici macar nu au observat schimbarea pungilor din supermarketuri, insa cert este faptul ca acum se folosesc pungi biodegradabile, despre care vom discuta in randurile care urmeaza.
Plasticul biodegradabil este materialul care se va descompune in mod natural atunci cand va fi introdus in mediu. Acest rezultat este posibil dat fiind faptul ca microorganismele din mediu sunt capabile sa descompuna structurile care fac parte din plasticul biodegradabil.
Se va crea astfel un rezultat despre care se crede ca este ecologic, in comparatie cu materialele plastice traditionale pe care le aruncam in fiecare zi.
Numeroase materiale vegetale sunt utile in fabricarea plasticelor biodegradabile astazi. Producatorii pot crea articole folosind plante, amidon, ulei de porumb sau chiar coji din fructe citrice.
Asta inseamna ca nu mai trebuie sa folosim umpluturile chimice care se regasesc in articolele traditionale, care intra apoi in mediu atunci cand plasticul este topit pentru a le elibera. Materialele plastice biodegradabile ofera o substanta obtinuta dintr-o sursa naturala, astfel incat riscurile de descompunere sunt mult mai putine.
Acum ca ati vazut ce sunt pungile biodegradabile, cu siguranta doriti sa aflati si cateva dintre cele mai importante avantaje ale acestora. Iata asadar despre ce este vorba:
1. Oferta materialelor plastice biodegradabile reduce nivelul de dioxid de carbon.
Producem astazi mai multe deseuri de plastic ca niciodata in istoria umana. Oamenii de stiinta estimeaza ca ar putea exista mai mult plastic rezidual in ocean decat pestele pana in anul 2050, apa de la robinet continand microplastice pana la 80% din cantitate.
Cercetatorii de la Universitatea din Bath au creat un plastic care foloseste numai zahar si dioxid de carbon, rezultand in policarbonate care nu mai trebuie sa utilizeze petrochimice si emisiile lor de CO2 necesare pentru rafinare. Materialele plastice ca acestea se descompun in mod natural, depunand doar cantitatea de gaz inapoi in mediul care a fost folosit pentru a le crea in primul rand.
2. Materialele plastice biodegradabile pot reduce emisiile de gaze cu efect de sera.
Cu cat utilizati mai multe materiale plastice biodegradabile in loc de articole realizate prin procesul traditional de rafinare, cu atat mai putine emisii de gaze cu efect de sera scapa in atmosfera.
Consumam peste 100 de milioane de tone de plastic in fiecare an, ceea ce inseamna ca raportul standard 5: 1 al productiei indica faptul ca aceasta industrie produce 500 de milioane de tone de dioxid de carbon care intra in atmosfera noastra in fiecare an. Acest numar este echivalent cu emisiile anuale de 19 milioane de vehicule.
Daca ar fi sa ne reciclam materialele plastice in fiecare an, atunci economiile noastre nete de carbon singure ar fi de pana la 30%, ceea ce unii cercetatori sugereaza ca economiile ar putea ajunge pana la 80%.
Trecerea la materiale plastice biodegradabile ar contribui la reducerea si mai mult a emisiilor de gaze cu efect de sera produse de industrie, in ciuda costurilor financiare initiale care ar fi necesare pentru a face tranzitia.
3. Materialele plastice biodegradabile sunt descompuse de bacteriile care apar in mod natural.
Dupa formarea materialelor plastice, produsele traditionale isi vor pastra carbonul. Cand le aruncati si ele incep sa se descompuna intr-un fel, atunci gazul respectiv este eliberat in atmosfera.
Deoarece materialele biodegradabile nu necesita intotdeauna CO2 ca parte a procesului de fabricatie, atunci aceasta eliberare de gaze cu efect de sera nu poate aparea niciodata in timpul procesului de descompunere.
Cand incep sa se descompuna in mediu, bacteriile din sol incep sa consume componentele. Acest lucru ne lasa cu mai putine deseuri de gestionat, reducand potentialul de poluare in fiecare biom.
4. Materialele plastice biodegradabile ar directiona consumul de petrol catre alte nevoi.
Produsele traditionale din plastic provin din incalzirea si tratarea moleculelor de ulei. Acest proces le transforma in polimeri care devin utili pentru industrie.
Biodegradabilele provin din produse precum iarba sau porumbul, ceea ce inseamna ca am putea redirectiona petrolul folosit de industrie catre nevoile noastre de transport sau incalzire.
Dupa cum se poate vedea, pungile biodegradabile ne ajuta sa poluam mai putin, si nu putem decat sa ne bucuram ca le putem folosi. Oare cum ar fi aratat insa mediul inconjurator daca aceste pungi ar fi aparut acum mai doua decenii?