Ce este SPAM-ul

0 Shares
0
0
0

Invadeaza casutele noastre de corespondenta in fiecare zi, dar putini oameni stiu, de fapt, ce reprezinta cuvantul SPAM. Un blogger tehnologie ti-ar da probabil cel mai potrivit raspuns, insa iata cateva informatii despre ce inseamna acesta.

Utilizat in mod obisnuit de catre toata lumea de astazi, spam, de asemenea numit spamming, este un cuvant imprumutat din limba engleza care inseamna corespondenta in masa trimisa automat de catre adrese de mail nedorite.

Dar ceea ce este mai putin cunoscut este faptul ca cuvantul se refera de fapt la un brand american de sunca picanta, Spiced haM – „sunca condimentata“, realizat de Compania Hormel Foods in 1937. Dar ce legatura sa existe intre un brand de sunca si mesajele nedorite pe care le primim in fiecare zi in cutia postala? Umorul englezesc.

Pentru a intelege, trebuie sa ne referim in mod surprinzator la Monty Python, faimoasa trupa de umoristi englezi, care in 1970 a facut o schita din trecut in posteritate. In ea, regii umorului britanic isi imaginasera ca chelnerita unui restaurant le oferea clientilor sai meniul unitatii invadat literalmente de “Spiced hAM”.

„Ou si spam, sunca si oua de spam, carnati si sunca de ou de spam, spam-slanina si carnati de spam, oua de spam, carnati de spam si spam-costita, spam de rosii si spam…“, a anuntat chelnerita, in timp ce un grup de Vikingi care se afla acolo, de asemenea, a repetat remarcile sale cantand “SPAM! SPAM SPAM!”

Potrivit BBC, fanii Monty Python se distrau navalind pe un grup cu cuvantul “spam” repetat de sute de ori. De acolo ideea repetitiei neincetate care face conversatia sa nu mai aiba sensul ei!

SPAM-ul era folosit inca din anii ’70

In cazul in care spam-ul poate lua acum mai multe forme, prima oara a fost trimis in 1978 de catre un anumit Gary Thuerk. Acesta a trimis un mesaj catre aproape toate contactele sale, aproape 600 de persoane, pentru a le invita la o demonstratie a companiei pe care o detinea. Doar aruncand o privire in casuta de spam s-a putut realiza ca spam-ul a devenit de atunci popularizat la scara larga, iar raspandirea sa era pe punctul de a incepe.

Cu aproape 10 ani in urma, SPAM-urile au reprezentat peste 90% din mesajele schimbate de Symantec, o companie specializata in software de calculatoare. Acest lucru nu dovedeste altceva ca spam-ul are, intra-devar, un cuvant de spus in era tehnologiei.

Facebook condamna spam-ul. Sanford Wallace a fost amendat cu 711 milioane dolari pentru trimiterea de spam catre utilizatorii Facebook. Omul nu se afla la prima incercare. Sanford Wallace a trimis un spam catre utilizatorii Facebook si a folosit tehnica de phishing pentru a accesa contactele oamenilor.

Curtea americana l-a condamnat sa plateasca o amenda de 711 milioane de dolari. Dar pentru acesta nu a fost prima experienta de acest fel: acesta a fost deja condamnat sa plateasca 230 milioane de dolari pentru efectuarea acelorasi operatii pe Myspace. Cu toate acestea, maestrul in aceasta chestiune ramane Adam Guerbuez care a primit pentru un lucru asemanator o amenda de 873 milioane de dolari.

0 Shares
You May Also Like
Scurt istoric al aplicatiilor mobile

BlogScurt istoric al aplicatiilor mobile

Era anul 1998 cand compania suedeza de telecomunicatii, Nokia, a decis sa incorporeze o mica aplicatie pe telefoanele sale mobile, astfel…