Cand a fost prima data purtata ia?

0 Shares
0
0
0

Unii istorici sustin faptul ca pentru prima data ia a fost purtata in perioada culturii Cucuteni, in perioada anilor 5500 i.e.n. – 3200 i.e.n., Cucutenii fiind una dintre cele mai vechi civilizatii de pe Batranul Continent (Europa).

Despre aceasta cultura se spune ca ar fi fost raspandita pe teritoriul Moldovei din zilele noastre, dar si in zona de Nord – Est a Munteniei, si in Sud – Estul Transilvaniei, si nu in ultimul rand, in Basarabia.

Exista insa alti istorici care sustin faptul ca ia traditionala romaneasca isi are originile din cultura getilor, a dacilor si a tracilor, si a fost purtata atat de catre femeile care traiau in acele vremuri cat si de catre barbati.

In acele vremuri, ia era confectionata din panza de in sau din canepa, iar simbolul cel mai des intalnit pe o ie era fara doar si poate crucea, un simbol solar stilizat si pozitionat central.

Inca din vremurile de dinaintea epocii crestine, articolele de vestimentatie aveau si un rol de protectie, motiv pentru care s-au purtat multe astfel de ii care aveau fel si fel de semnificatii magice sau semnificatii purtatoare de noroc.

Ei bine, in prezent in Romania ia este o piesa de vestimentatie foarte veche, care face parte din costumul popular romanesc, iar in satele din Romania, se confectionau in trecut, si inca se confectioneaza ii traditionale.

La fel si in trecut, ca si acum, in mediul rural iile traditionale se poarta in zilele de sarbatoare, sau la mari evenimente precum o nunta sau un botez.

Referitor la aceste ii traditionale romanesti, mai trebuie mentionat faptul ca ele sunt purtate de regula de catre artistii de muzica populara atunci cand acestia apar pe scena la fel si fel de spectacole.

Un alt detaliu foarte important este acela ca in Romania, in prezent exista diferite modele de ii traditionale, iar fiecare regiune geografica din tara are ii traditionale specifice. Toate aceste ii traditionale romanesti sunt diferite intre ele, insa ele au farmecul lor si frumusetea lor aparte, astfel ca nu putem spune ca o ie este mai frumoasa decat alta.

In ceea ce priveste aceste piese vestimentare, indiferent de faptul ca discutam despre o ie cu motiv roza, o ie specifica zonei Olteniei sau o ie din Maramures, toate aceste piese vestimentare sunt confectionate manual, iar broderiile lor sunt deasemenea cusute tot manual.

Acesta este si farmecul lor, iar persoanele din mediul rural care confectioneaza astfel de articole de vestimentatie, pun foarte mult suflet in munca pe care o fac. Acesta este fara doar si poate si motivul pentru care iile traditionale romanesti sunt atat de apreciate in tara noastra.

Cumparatorii, cu siguranta apreciaza atat calitatea iilor pe care le cumpara, cat si pasiunea celor care le confectioneaza, motiv pentru care le poarta cu mandrie ori de cate ori au ocazia.

Asadar, dupa cum se poate observa, iile sunt piese vestimentare purtate inca din cele mai vechi timpuri, insa ele sunt purtate in continuare in Romania, de regula in mediul rural, insa ia se poarta si in mediul urban.

0 Shares
You May Also Like