Beneficiile glutationului

0 Shares
0
0
0

Glutationul este un antioxidant produs in celule, si este compus in mare parte din trei aminoacizi: glutamina, glicina si cisteina. Nivelurile de Glutation din organism pot fi reduse de o serie de factori, cum ar fi de exemplu nutritia deficitara, toxinele de mediu si stres. Nivelurile sale scad de asemenea, odata cu inaintarea in varsta.

Pe langa faptul ca este produs in mod natural de catre organism, glutationul poate fi administrat intravenos, local sau ca inhalant. Este de asemenea, disponibil ca supliment oral sub forma de capsule si lichide.

De precizat este faptul ca ingestia orala de glutation este posibil sa nu fie la fel de eficienta ca administrarea intravenoasa sau ca si administrarea capsulelor pentru anumite afectiuni.

In randurile ce urmeaza, despre acest antioxidant vom discuta, si veti avea posibilitatea de a descoperi care sunt cateva dintre cele mai importante beneficii ale sale.

  1. Reduce stresul oxidativ

Stresul oxidativ isi face aparitia in momentul in care exista un dezechilibru intre producerea de radicali liberi si capacitatea organismului de a-i combate.

Nivelurile prea ridicate de stres oxidativ pot fi un precursor al mai multor boli, iar aici putem da drept exemplu diabetul, cancerul si artrita reumatoida. Glutationul poate fi foarte eficient in ceea ce priveste evitarea impactului stresului oxidativ, care la randul sau, poate reduce boala.

Un articol care a fost publicat in Journal of Cancer Science and Therapy, a scos in evidenta faptul ca deficitul de glutation duce la niveluri crescute de stres oxidativ, care ar putea duce la aparitia cancerului.

De asemenea, tot autorii articolului respectiv au mentionat si faptul ca nivelurile ridicate de glutation, au ridicat nivelurile de antioxidanti si rezistenta la stresul oxidativ in celulele canceroase.

  1. Reduce daunele celulare ale bolilor hepatice grase alcoolice si nealcoolice

Moartea celulara in ficat poate fi agravata de un deficit de antioxidanti, inclusiv glutation. Acest lucru poate duce la boli ale ficatului gras, atat la cei care utilizeaza abuziv alcoolul, cat si la cei care nu consuma in exces (sau chiar deloc) bauturi alcoolice.

S-a demonstrat ca glutationul imbunatateste nivelurile de proteine, enzime si bilirubina din sangele persoanelor cu boli hepatice cronice alcoolice si nealcoolice.

Un studiu recent a scos in evidenta faptul ca ca glutationul a fost cel mai eficient atunci cand a fost administrat intravenos persoanelor cu afectiuni hepatice grase, in doze mari. Participantii la studiu au avut parte de reduceri ale malondialdehidei, un marker al afectarii celulare a ficatului.

Un alt studiu a constatat ca glutationul administrat oral a avut efecte pozitive asupra persoanelor cu boli hepatice grase nealcoolice in urma modificarilor proactive ale stilului de viata. In ceea ce priveste acest studiu, glutationul a fost administrat participantilor sub forma unui supliment intr-o doza de 300 miligrame in fiecare zi, pentru o perioada de timp de patru luni.

  1. Creste mobilitatea persoanelor cu afectiuni ale arterei periferice

Boala arterelor periferice apare atunci cand arterele periferice se infunda cu placa. Este cel mai frecvent ca acest lucru sa se intampla in picioare. Un studiu a raportat ca glutationul a imbunatatit circulatia, sporind capacitatea de a merge fara durere pe distante mai mari.

Participantilor care au primit glutation, mai degraba decat o solutie salina placebo li s-au administrat perfuzii intravenoase de doua ori pe zi timp de cinci zile, apoi au fost analizati pentru mobilitate.

  1. Poate reduce impactul diabetului necontrolat

Glicemia ridicata pe termen lung este asociata cu cantitati reduse de glutation. Acest lucru poate duce la stres oxidativ si deteriorarea tesuturilor. Un studiu a constatat ca suplimentarea alimentara cu cisteina si glicina creste nivelul glutationului.

De asemenea, a redus stresul oxidativ si daunele pentru persoanele care au diabet necontrolat, in ciuda nivelurilor ridicate de zahar. Participantii la studiu au fost plasati pe 0,81 milimoli pe kilogram (mmol / kg) de cisteina si 1,33 mmol / kg glicina zilnic timp de doua saptamani.

0 Shares
You May Also Like