Uleiurile esenţiale ne protejează de soare?

0 Shares
0
0
0

Sezonul de plajă sau, mai exact, perioada cu cea mai ridicată intensitate a radiației solare, aduce întotdeauna problema protecției. Dacă sunteți înclinat să utilizați produse naturale, puteți căuta o soluție care să nu fie pe bază de filtre chimice, acestea fiind uneori ingrediente controversate în produsele de protecție solară. Și astfel apare întrebarea: există vreun ulei, vegetal sau esențial, care are factor SPF și care să ne protejeze pielea de soare?

Există în special două uleiuri, din semințe de zmeură și din semințe de morcov, care și-au câștigat reputația de a oferi protecție. Așadar, astăzi vom analiza uleiul esenţial din seminţe de zmeură şi dacă acest ulei are vreun aport în protejarea pielii de daunele provocate de soare.

Uleiul din semințe de zmeură și SPF-ul său „incredibil”

În 2000, a apărut lucrarea, „Caracteristicile uleiului din semințe de zmeură (Rubus ideas L.)”. Mulți au interpretat cu nerăbdare concluziile acestei cercetări ca afirmând că uleiul din semințe de zmeură oferă un SPF de 28-50. Pasionații de cosmetice naturale și bloggerii care au acceptat şi promovat această afirmație au creat ceea ce vom vedea că este un mit periculos care se repetă în fiecare an.

Pentru ca un SPF să fie valid, trebuie efectuat un test clinic – adică un test pe voluntari umani. Studiul de mai sus se concentrează pe nivelul de transmitere optică a luminii în cadrul unui laborator în care uleiul a fost expus unor radiații UV, dar a fost măsurat doar gradul de absorbţie UVB și UVC. Se fac apoi două extrapolări – una de la absorbția UVB la UVA și alta de la proprietatea fizică (aparent) similară a dioxidului de titan cu preparatele uleiului de probă.

Cu alte cuvinte, această afirmație nu a fost supusă procesului standardizat de testare a SPF și chiar autorii înşişi nu spun nimic despre un anumit SPF pentru acest ulei. Ei afirmă pur și simplu că proprietățile de transmitere / absorbție erau comparabile cu cele ale cremelor solare cu dioxid de titan.

Un alt aspect important este uleiul care a fost utilizat în această testare. Uleiul dIN semințe de zmeură cel mai disponibil din punct de vedere comercial este produs fie prin presare la rece, fie prin extracție supercritică de CO2. Cu toate acestea, proba utilizată în acest studiu a fost obținută folosind trei cicluri de extracție a hexanului. Deci, chiar dacă afirmația privind SPF ar fi fost verificată în teste standardizate, uleiul din semințe de zmeură disponibil pe piaţă nu ar fi același produs. Ar fi semnificativ diferit? Nu știm, dar nu ar trebui să prezentăm ipoteze bazate pe ipoteze.

Deoarece riscurile potențiale ale protejării insuficiente a pielii dvs. sunt semnificative, recomandăm cu tărie să nu vă bazați pe uleiul din semințe de zmeură ca unică protecție solară, deși poate fi un produs potrivit pentru îngrijirea după soare.

Concluzie

Riscurile asociate arsurilor solare și expunerii la soare neprotejate sunt mari. În loc să încercăm să găsim ingredientul unicorn, probabil că trebuie să facem un compromis și utilizăm produse testate corespunzător.

Uleiurile esențiale, precum și uleiurile grase, își au locul în menținerea sănătății pielii, dar nu şi în combaterea radiațiilor dăunătoare.

Pentru a afla mai multe despre beneficiile oferite de uleiurile esenţiale şi pentru a vă achiziţiona uleiuri de cea mai bună calitate, vă puteţi crea un cont doTERRA. Procedura de creare cont doterra este simplă, iar crearea unui cont personal vă aduce beneficii şi surprize suplimentare.

0 Shares
You May Also Like
Scurt istoric al aplicatiilor mobile

BlogScurt istoric al aplicatiilor mobile

Era anul 1998 cand compania suedeza de telecomunicatii, Nokia, a decis sa incorporeze o mica aplicatie pe telefoanele sale mobile, astfel…