Rezultatele electrostimularii in studii

0 Shares
0
0
0

S-au facut numeroase studii legate de aparat electrostimulare si scopul celor mai multe a fost sa dovedeasca utilitatea unui astfel de tratament. Avand in vedere acest aspect vom prezenta studiul efectuat de Dr. Popovic.

Procesul randomizat, primul de acest gen, a implicat 24 de perspane cu nevoi de reabilitare care nu au putut sa prinda obiecte sau sa efectueze multe activitati de viata zilnica. Toti au primit terapie ocupationala conventionala cinci zile pe saptamana timp de opt saptamani. Cu toate acestea, un grup (9 persoane) a primit, de asemenea, o ora de tratament FES zilnic, in timp ce un alt grup (12 persoane) a avut o ora suplimentara de terapie ocupationala conventionala numai. (Trei pacienti nu au finalizat studiul.)

Comparatiile dintre abilitatile functionale ale celor doua grupuri au aratat ca terapia de stimulare a redus in mod semnificativ handicapul si a dobandit o capacitate musculara mai buna, in special persoanele cu tetraplagie, comparativ cu cei care au avut doar terapii conventionale.

Dr. Popovic noteaza ca pacientii care au primit numai terapie ocupationala au vazut o “imbunatatire usoara” in capacitatea lor de a se misca, dar nivelul de imbunatatire obtinut prin terapia FES a fost de cel putin trei ori mai mare folosind un aparat de electrostimulare normal, care evalueaza gradul de invaliditate in pacienti cu leziuni ale maduvei spinarii.

Un inginer biomedical, dr. Popovic, detine functia de presedinte al Institutului de Reabilitare din Toronto in cercetarea de leziuni ale cordonului spinarii. De asemenea, este profesor la Institutul de Biomateriale si Inginerie Biomedicala de la Universitatea din Toronto.

Pe baza descoperirilor lor, autorii studiului recomanda ca terapia de stimulare sa fie parte a procesului terapeutic pentru persoanele cu leziuni incomplete ale maduvei spinarii, a caror functie de miscare este afectata. Echipa lui Popovic lucreaza pentru a face aceasta realitate. Ei aproape au finalizat un prototip al stimulatorului lor, dar au nevoie de sprijin financiar pentru a-l face cunoscut. Dr. Popovic crede ca dispozitivul ar putea fi disponibil pentru spitale in decurs de un an de la finantare.

FES (terapia de stimulare) are potentialul de a avea un impact semnificativ si pozitiv asupra vietii persoanelor care traiesc cu rezultatele devastatoare ale leziunii maduvei spinarii , spune dr. Anthony Burns, directorul medical al programului de reabilitare a maduvei spinarii din Toronto Rehab. Apeland la procesul “inovator”, Dr. Burns spune ca va lucra impreuna cu Dr. Popovic “pentru a face ca aceasta interventie sa fie disponibila pacientilor nostri si pentru a raspunde unor intrebari importante cum ar fi durata efectului”.

O limitare a studiului este ca echipa de cercetare nu a putut lua toti participantii sa participe la o evaluare de urmarire de sase luni. Cu toate acestea, sase persoane care au primit terapie FES au fost evaluate la sase luni dupa studiu. Toti aveau o functie mai buna dupa sase luni decat in ​​ziua in care au fost eliberati din studiu.

Un alt studiu, in curs de desfasurare, va determina daca terapia de stimulare poate imbunatati abilitatea de a prinde obiecte la persoanele cu leziuni cronice (pe termen lung) incomplete ale maduvei spinarii.

0 Shares
You May Also Like