Regulamente cu privire la inmormantarea in Germania

0 Shares
0
0
0

Restrictiile germane nu se termina cu legile care dicteaza unde trebuie sa mearga un cadavru. Majoritatea cimitirelor germane au coduri si reglementari care determina in detaliu ceea ce poate sau nu sa apara pe un monument funerar la unei persoane iubite.

De exemplu, un cuplu a dat in judecata recent o organizatie de cimitir din Munchen, deoarece nu li s-a permis sa plaseze o imagine de ceramica a copilului iubit pe piatra. Dar mormantul din Berlin al actorului Horst Buchholz (1933-2003) are un astfel de marcator de fotografii ceramice.

Criticii spun ca astfel de reguli stricte creeaza o uniformitate monotona care face cimitirele germane locuri mai putin placute de vizitat. In cazul in care este necesar, apelati la firme de transport decedati de incredere.

Cu numai cativa ani in urma, o instanta din statul Baden-Württemberg a rasturnat regulamentele unui cimitir care interziceau pietrele granite lustruite. Membrii supravietuitori ai familiei din Germania sunt din ce in ce mai inarmati cu privire la astfel de restrictii impuse de cimitire. Ei considera ca este nevoie de un anumit grad de reglementare, dar ca, in multe cazuri, regulile sunt prea restrictive.

Cremarea / incinerarea (die Einäscherung / Feuerbestattung)

Desi este o practica foarte populara in SUA si in multe alte tari, imprastierea ramasitelor incinerate – pe uscat sau pe mare – este, in general, interzisa in Germania. Cand este facuta, este aproape intotdeauna facuta ilegal. Locuitorii elvetieni care traiesc langa Lacul Constance (der Bodensee) s-au plans mult timp de multi germani care vin sa-si raspandeasca cenusa decedatului in apele lacului de-a lungul malului elvetian al lacului Constance, deoarece este ilegal sa o faca pe partea germana.

Ei se opun ca lacul, o sursa de apa potabila, sa fie “contaminat” de cenusa si sa devina “iazul mortilor”. Unele case funerare germane chiar ajuta sa se aranjeze excursii speciale la lac, unde cenusa este imprastiata intr-o ceremonie solemna. Elvetia nu are aproape nicio restrictie asupra a ceea ce trebuie facut cu cenusa.

Spre deosebire de cea mai mare parte a UE, Germania (si intr-o masura mai mica Austria) are legi foarte stricte care reglementeaza modul si locul in care pot fi puse ramasitele incinerate. Pana de curand nu existau exceptii de la regula ca urnele trebuiau ingropate intr-un cimitir (Friedhofszwang).

Cenusa unei persoane dragi a trebuit sa fie predata unui cimitir, nu supravietuitorilor, intr-o urna sigilata (Urne mit Aschekapsel). Legea germana a facut in mod traditional ilegal ca o casa de inmormantare sa permita celor din urma sa ia ramasitele unei persoane decedate inainte de inmormantare. Numai doua landuri germane (state) permit in prezent exceptii: Bremen si Renania de Nord-Westfalia.

Noi legi inmormantare (Bestattungsrecht)

La 1 ianuarie 2015, o noua lege a intrat in vigoare in orasul-stat german din Bremen, permitand pentru prima data in Germania ingroparea urnelor in afara unui cimitir. Cetatenii din Bremen pot acum ingropa sau raspandi in mod legal cenusa unei persoane iubite in propria lor curte sau gradina.

Dar … legea are inca unele birocratii tipice din Germania: trebuie sa obtineti un permis special, decedatul trebuia sa locuiasca in Bremen inainte de moarte, iar decedatul trebuia sa fi facut o declaratie scrisa care sa indice un loc pentru cenusa si o persoana sa se ocupe de aceasta problema. De asemenea, trebuie sa dovediti ca aveti dreptul legal de a depune cenusa pe proprietate.

0 Shares
You May Also Like