Procesul de productie al pvc-ului pentru adaugarea flexibilitatii

Procesul de productie al pvc-ului pentru adaugarea flexibilitatiiPentru a se putea obtine un produs ce ramane flexibil, in special la temperaturi mai scazute, pvc-ul este incalzit si mixat cu pastifianti, ce sunt adaugati uneori in concentratii de pana la 50%.

Cel mai comun plastifiant este un compus di-2-etilexil ftalat (DEHP), cunoscut si sub numele de ftalat de dioctil. PVC-ul pastifiat este familiar consumatorilor, draperiile de dus fiind fabricate din acest tip de pvc.

De asemenea husele pentru gradina sau anumite imitatii de piele, sunt fabricate din acelasi material. Tamplarie pvc Teleorman, este locul unde vei gasi cele mai bune produse termopan pentru fenestratie si usi.

Particule foarte fine de PVC pot fi dispersate in pastificator, in exces fata de cantitatea folosita pentru a produce pvc-ul plastifiat (de exemplu 50% sau mai mult) si aceasta suspensie poate fi incalzita pana ce particulele de polimer se dizolva.

Fluidul rezultat astfel, numit si plastisol, va ramane lichid chiar si dupa racire, dar se va solidifica sub forma de gel, daca este reincalzit. Plastisolii pot fi inclusi in procesul de productie al anumitor produse, prin turnare sau topire. Manusile flexibile pot fi produse prin introducerea unei forme in forma de mana umana intr-un plastisol.

Pvc-ul a constituit ocazional un obiect de controversa in ceea ce priveste riscul ce il presupune asupra mediului inconjurator si al sanatatii oamenilor, atunci cand s-au stabilit anumite legaturi intre monomeri de clorura de vinil si cancer, in 1973.

Protectorii mediului si avocatii sanatatii au lansat teme de ingrijorare despre posibilele efecte ale expunerii organismelor umane la substante reziduale de tip monomer, clorura de hidrogen, stabilizatorii organometalici si ftalati plastificatori.

Oficialii din industria producatoare de astfel de materiale sustin ca acestea sunt produse intr-un proces controlat drastic, fara nici un risc pentru sanatatea oamenilor si pentru mediu.

Pvc-ul rigid este folosit in productia produselor structurale durabile asa cum ar fi cadrele ferestrelor, ce nu sunt in mod frecvent reciclate. Sticlele din pvc sau containerele totusi, pot fi reciclate in alte produse asa cum ar fi tevile de scurgere sau conurile de trafic. Numarul de cod pentru reciclabilitatea pvc-ului, este 3.

Acetatul de polivinil.

Acetatul de polivinil (PVAc) este o rasina sintetica preparata prin polimerizarea acetatului de vinil. In aplicatia sa cea mai importanta, acetatul de vinil serveste drept film de formare (ingredient de formare) in vopselele bazate pe apa (latex).

Este folosit de asemenea in producerea adezivilor. Acetatul de vinil (CH2=CHO2CCH3) este produs din etilena prin reactia cu oxigenul si acidul acetic, printr-un catalizator de paladium. Sub actiunea initiatorilor de radical liber, monomerii de acetat de vinil (molecule singulare) pot fi puse in legatura cu polimeri structurali largi (molecule largi) in care structura moleculelor este repetitiva.

Monomerul poate fi polimerizat in timp ce este dispersat in apa, pentru a forma o emulsie laptoasa, de culoare alba. Acest fluid poate fi procesat direct in vopsele latex, unde pvac-ul are un rol de film aderent (pelicula), puternic si flexibil. Poate fi produs si sub forma de adeziv de uz casnic, cunoscut si sub numele de “lipici alb” sau Elmer’s Glue.

Random Posts:

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *