Contractele intre parti in Romania

0 Shares
0
0
0

Contractele intre parti in RomaniaIn cazul in care legea este aplicabila unui contract specific (orice litigii pot fi rezolvate intre parti, prin apelul la o Curte din Romania), intrarea in relatiile contractuale cu o parte romana, implica o cunoastere in detaliu a legislatiei romanesti, cu privire la contractele intre parti.

Cerintele detaliate mai jos sunt de luat in considerare atunci cand incheiati contracte comerciale ce se supun legilor romane, incluzand: contractele de vanzare sau de cumparare, contractele finale, contractele de inchiriere, contractele de asigurari, contractele de cesiune sau de leasing, contractele de constructii, contractele pentru transport, etc.

Daca te intereseaza acte infiintare firma, iti sugeram sa intri pe ActeSrl.ro.

Prin stipularile legii romanesti, un contract trebuie sa contina niste elemente principale: obligatiile asumate de catre parti pentru indeplinirea contractului, conditii de livrare si calitate a bunurilor sau serviciilor, termeni, metode de plata si garantii de plata, instrumente de plata si asigurarea preturilor, riscurile contractuale, precum si metodele de rezolvare ale anumitor litigii ce pot aparea prin derularea respectivului contract.

Alte elemente, includ numele si datele de identificare ale partilor (persoane fizice sau firme). In cazul firmelor, este ceruta adresa sediului si numarul de identificare/inregistrare de la Registrul Comertului. In cazul persoanelor, este cerut numele persoanei ce semneaza contractul (atunci cand reprezinta o entitate legala).

In cazul in care acest contract este indeplinit partial sau nu este indeplinit, in afara de penalitatile stabilite initial de catre parti prin contractul in sine, exista posibilitatea cererii de “daune de interes” sau compensatii.

Urmatoarele metode de plata sunt acceptate intr-un contract: ordin de plata (prin transfer bancar), prin cec, bancnote (in anumite conditii mentionate express de catre legislatia in vigoare).

In cazul neindeplinirii contractului, partile sunt capabile sa poata declansa procesul la o Curte sau Tribunal, pentru recuperarea datoriei respective.

Creditorul va putea (dupa decizia finala a unui Judecator) sa execute urmatoarele bunuri ale datornicului: lichiditatile (incluzand aici si fondurile bancare din contul bancar personal sau al firmei), produse sau alte valori patrimoniale. Aceasta procedura se va desfasura prin desemnarea unui executor legal, dupa ce a fost emisa deja hotararea judecatoreasca.

Legea romaneasca privind contractele contine dispozitii legislative, cu un numar important de cerinte exceptionale (metode de autentificare, forma scrisa, conformitatea cu dispozitiile privind fiecare tip separat de contract) si dispozitii generale importante, ce pot influenta direct relatiile de business, intre parteneri romani. Codul Civil Roman, este cel care permite partilor sa stabileasca continutul unui anumit contract.

In cazul unui contract international, se pot alege de catre parti legile aplicabile ale acestui contract. Legea stipuleaza ca aplicabilitatea trebuie sa fie mentionata in mod expres sau ca si rezultat al unei maniere clare de continut si circumstante.

Exista 2 metode prin care partile isi pot exprima cerintele: o cerere explicita (prin mentionarea aceste informatii in contract) sau o intelegere tacita. Aceste elemente sunt folosite pentru a deduce o eventuala intelegere tacita a partilor:
–    Utilizarea unorr notiuni legale specifice doar unui anumit Sistem Legal.
–    Referinte la procedura folosita doar intr-o anumita tara, ce poate plasa contractul intr-un context legal.
–    Semnarea contractului intr-o anumita limba, poate indica alegerea partilor, totusi acest lucru nu este foarte relevant.
–    Alegerea unei Curti de Judecata anume, de asemenea nu are o relevanta foarte mare.

0 Shares
You May Also Like