Probioticele si intoleranta la lactoza

0 Shares
0
0
0

Se pare ca din pacate intoleranta la lactoza a devenit o problema cu care se confrunta aproape trei sferturi din populatia globului pamantesc.

In cazul prezentei acestei afectiuni se instaleaza dureri abdominale in special la etajul abdominal inferior sau un disconfort abdominal, diaree, balonare si uneori varsaturi in cazul tinerilor.

Ce este intoleranta la lactoza si carui fapt se datoreaza?

Lactoza este o sursa de energie foarte importanta organismului. Aceasta ajuta organismul fiecaruia sa absoarba mineralele si nutrientii necesari.

Intoleranta la lactoza este de fapt un deficit enzimatic intestinal, in acest caz de lactaza, care este responsabila cu hidroliza lactozei pana la glucoza si galactoza.

Aceasta enzima este situata la nivelul marginii in perie a mucoasei intestinale din intestinul subtire.

Exista mai multe tipuri de intoleranta la lactoza, primara si secundara.

Intoleranta congenitala la lactoza este determinata la nastere, prin diaree. De obicei este o forma destul de rara si are transmitere autosomal recisiva.

Deficienta de lactoza legata de prematuritate se intalneste in cazul copiilor nascuti prematur in perioada cuprinsa intre saptamana 28 si saptamana 32 de sarcina.

Acestia prezinta o activitate redusa de lactaza iar atunci cand la nivelul colonului nu se produce absortia de lactoza bebelusii sunt malnutriti sau prezinta diaree.

Intoleranta primara la lactoza determinata de factori etnici sau rasiali, este intalnita de obicei in cadrul populatiei asiatice, africane si afro – americane.

Exista situatii cand se poate intalni intoleranta la lactoza cauzata de afectiuni la nivelul mucoasei intestinale, precum: giardioza intestinala, boala celiaca sau intoleranta la gluten, boala Crohn, fenomenul de poluare intestinala si cateva forme de enterite.

Tratamentul intolerantei la lactoza este stabilit in urma unor investigatii in urma carora se pot evalua corect stadiile posibile ale afectiunii. Testele de absortie a lactozei, de malabsortie alaturi de testul genetic pot stabilii acest lucru.

Principiile de baza in ceea ce priveste tratamentul pacientilor cu intoleranta la lactoza unt stabilite in functie de severitatea simptomelor, in general pornind de la reducerea aportului de lactate, schimbarea regimului alimentar si administrarea unor medicamente de tipul suplimentelor enzimatice.

Nu este obligatoriu ca cei afectati sa renunte total la consumul de lactate decat pentru o anumita perioada de timp.

Renuntarea totala la produsele lactate inseamna deficit de calciu si vitamina D, lucru care in timp poate aduce alte neplaceri. Aceste persoane vor fi predispuse riscurilor de a dezvolta osteoporoza sau vor fi destul de sensibile in ceea ce priveste fracturile.

In acest caz aportul de calciu este necesar precum si analizele specifice.

Indiferent ce afectiuni prezinti cel mai indicat este sa te adresezi medicului gastroenterolog care va stabili procedurile de urmat.

Inca de la primele semne ale afectiunii este indicat sa acorzi atentie acestora, ori de cate ori dupa consumul de lactate simti un discomfort sau balonare, diaree sau meteorism.

Aceste simptome se pot instala intr – un interval de 30 de minute si pana la doua ore de la consumarea unor produse lactate.

Exista produse alimentare care contin ingrediente prefabricate sau industrializate, acestea avand lactoza in compozitie, cum de exemplu supele la plic sau sosurile ambalate, produsele de patiserie, sau diverse produse necesare consumului zilnic.

Untul si iaurtul prezinta un continut scazut de lactoza, alaturi de unele tipuri de cascaval si pot fi consumate cu prudenta de catre persoanele afectate de intoleranta la lactoza.

Uneori intoleranta la lactoza este confundata cu alergia la consumul de lapte.

Inca nu s -a gasit tratamentul pentru vindecare acestei afectiuni, insa reducerea cantitatilor de produse lactate este de obicei recomandat in prima faza, datorita reducerii simptomelor neplacute.

Administrarea unui supliment probiotic este de multe ori solutia pentru reducerea simptomelor asociate afectiunii.

Probioticele sunt culturi vii de microorganisme care traiesc la nivelul tractului digestiv cu rol in reglarea imunitarea sau a unor functii ale organismului.

Acestea stimuleaza producerea de imunoglobuline, absortia nutrientilor, sau tratamentul diareei atat in cazul copiilor cat si in cazul adultilor.

Intolerantele alimentare se pare ca depasesc numarul alergiilor provocate de anumite tipuri de alimente.

Digestia si absortia alimentelor joaca un rol foarte important pentru intreg organismul uman.

Ultimele cercetari au adus vaste informatii in ceea ce priveste cel de – al doilea creier uman asa cum mai este numit sistemul digestiv. Acesta este capabil sa distinga si sa asimileze tot ce este necesar in cea ce priveste alimentatia pentru a functiona corespunzator si a – si indeplini functiile vitale.

0 Shares
You May Also Like
Cum scapam de toxine cu ozon?

SanatateCum scapam de toxine cu ozon?

Utilizati medicamente pentru efectele locale ale absorbtiei de toxine, direct in zonele problematice ale pielii, dar luati in…