Un incubator de oua este potrivit pentru orice gospodarie, atat pentru cele cu capacitate restransa cat si pentru persoanele care locuiesc la tara si cresc pasari. Utilitatea unui incubator nu are nevoie de justificare, pentru ca e de la sine inteles ca e extrem de util. Daca alegem sa folosim un incubator oua excludem din start necesitatea de a avea gaini clocitoare, randamentul fiind cu toate acestea unul foarte bun. Atata timp cat alegem in mod corespunzator ouale si totul merge normal, conform planului, procesul de eclozare are loc in majoritatea a 50 -80 % dintre cazuri.
Exista o multitudine de modele disponibile pe piata si nu intodeauna se doreste achizitionarea pentru folosirea acestui tip de instrument in cazul oualor de gaina. Asa ca poti gasi oferte diferite in functie de diferite criterii de selectie pentru incubatoare de oua la preturi extrem de avantajoase, precum la Micul Meserias.
Este important sa luam in considerare si tipologia oualor, pentru ca fiecare specie are caracteristicile sale proprii, una este temperatura de eclozare pentru pasari si o cu totul alta este temperatura de eclozare pentru reptile de exemplu.
Un alt lucru important este nivelul de performanta. Din acest punct de vedere, putem opta pentru modele profesionale, modele semi-profesionale si produse pentru uz conventional sau chiar casnic. In mod normal, cu cat e mai exact in functionare si mai performant dispozitivul, cu atat mai mult ne va costa achizitionarea sa. Investitiile cele mai mari sunt facute in cazul dispozitivelor profesionale, dotate cu functie de control digital al umiditatii sau al temperaturii si care ofera un mediu intern perfect steril. Acest tip de dispozitive se aleg de obicei pentru ferme mari.
In cazul produselor semiprofesionale, cu o capacitate mai scazuta, situatia e diferita. Acestea sunt echipate cu functiile cele mai importante, de aceea sunt cele mai populare in vanzari pentru ca ofera avantajul intoarcerii automate, insa, umidficarea si aerisirea se fac manual de catre fiecare utilizator in parte.
Si in cele din urma, dispozitivele pentru uzul casnic sunt cel mai des folosite in zonele de la tara. In cazul in care esti interesat de un asemenea model, e important sa stii ca preturile sunt cam la fel sau putin sub 100 de Euro. Dar, prezinta un dezavantaj: optiunile de functionare sunt limitate, umidificarea, aerisirea si intoarcerea sunt procedee care implica zilnic extrem de multa atentie din partea utilizatorului.
O recomandare perfecta este incubatorul electric pentru oua CLEO 5T cu termometru. Acesta este prevazut cu un termometru pentru afisarea temperaturii din interiorul incubatorului. Capacitatea suporta 60 de oua de gaina sau 150 de oua de prepelita. Tipul incubatorului este transportabil, de suprafata, tensiunea de alimentare este de 230V/ 50 Hz. Consumul de energie electrica este unul mediu de 550 Wh/zi, la temperatura mediului de +20ºC. Masa maxima este de 2,8 kg pentru CLEO 5, 3,2 kg pentru CLEO 5D si 3,7 kg pentru CLEO 5x 2D.