Ghid despre amplificatoare audio

0 Shares
0
0
0

Atunci cand cumparam boxe active trebuie sa stim cate ceva si despre amplificatoarele audio si de aceea in acest articol va prezentam totul despre ele. De asemenea, va vom prezenta si un ghid de alegere a unor combinatii cat mai bune de boxe si de amplificatoare si mai multe informatii suplimentare care sunt legate de parametri pe care acestea le au.

Toate boxee au o impedanta de intrare nominala care face referire la o impedanta medie a boxelor, si pe care o vom folosi in continuare pentru a alege cel mai bun amplificator.

Toate amplificatoarele au impedante minime de iesire. Acest lucru inseamna ca daca vom spune ca impedanta minima pe care o are un amplificator este de numai 4 ohmi el poate sa accepte si boxe de cel putin 4 ohmi si nu are probleme sa conduca si boxe care au 8 ohmi sau mai mari, insa puterea pe care o ofera sa injumatateste pentru fiecare data cand se dubleaza impedanta.

Vom observa si faptul ca impedanta minima pe care boa o are si o accepta este de 2 ohmi pentru cazul in care se utilizeaza in mod independent cele 2 canale pentru iesire si numai 4 ohmi daca se utilizeaza in bridge.

De asemenea, este de observat ca de fiecare data cand este dublata impedanta, se injumatateste si puterea pe care o ofera boxei in cazul in care se utilizeaza in bridge lucrurile au loc altfel. Vom discuta si mai tarziu despre puterea ce se ofera prin boxe insa va prezentam si cateva cuvinte despre inserierea ori despre punerea in paralel a unor boxe si despre modul in care aceasta amplasare afecteaza impedantele.

Polaritatea este un alt element care conteaza foarte mult. Asa cum ati putut vedea mai sus cele mai multe boxe au si o polaritate. Ce se va intampla atunci cand legam polaritatea pozitiva a boxei la cea negativa din incinta acustica?

Daca este numai o boxa utilizata nu este nimic gresit dar daca legam ambele boxe asemanator nu va fi nimic gresit. Sitemele functioneaza normal la fel ca si in cazul standard in care legam totul cum trebuie. Problemele pot sa intervina atunci cand sunt doua ori mai multe boxe conectate cu o polaritate inversata la un amplificator similar.

In momentul respectiv, boxele actioneaza in sens opus una comparativ cu cealalta atunci cand una din ele avanseaza se va retrage cealalta.

Acest lucru de la anumite frecvente in sus nu pune probleme insa pe frecventele medii si joase pot sa cauzeze probleme destul de mari care genereaza practic anulari serioase pentru anumite frecvente si sistemele pierde enorm in ceea ce priveste raspunsul pe frecvente joase.

Este important sa verificati modul in care boxele sunt conectate la amplificator si sa va asigurati ca sunt facute corect conexiunile. In momentul in care vi se pare ca frecventele joase din sistem au disparut ori sunt foarte putine pentru ceea ce trebuie sa reproduca sistemul este bine sa verificati din nou conexiunile si calitatea cablurilor.  Inversarea polaritatii poate sa aiba loc si inainte de amplificator pentru cablurile simetrice.

0 Shares
You May Also Like