De ce este importanta analiza aurului intr-o casa de amanet?

0 Shares
0
0
0

Profitabilitatea business-urilor de genul caselor de amanet sau a magazinelor de bijuterii, depinde foarte mult de posibilitatea acestora de a identifica aurul fals si de a determina numarul corect de K (karate). Cauti oferte pentru amanet auto? Intra pe BestAmanet.ro.

Data fiind volatilitatea si pretul ridicat al aurului, orice eroare din partea casei, poate produce pierderi foarte mari. Chiar si analiza cea mai simpla, aceea de a determina daca o anumita piesa este de fapt placata doar cu aur sau este toata din aur pur, este foarte importanta, din cauza faptului ca unele bijuterii sunt contrafacute si executia lor este atat de buna, incat trebuie o analiza solida pentru determinarea compozitiei.

Termenul “placat cu aur” inseamna ca bijuteria respectiva a fost construita dintr-un alt metal, la interior si doar placata cu aur, la exterior.

Marcajele cele mai comune ale bijuteriilor placate cu aur sunt HE (gold electroplate) sau RGP (rolled gold plate), dar din pacate nu toate bijuteriile au astfel de marcaje, dintr-un motiv destul de simplu: producatorul este unul “clandestin” si vrea sa induca in eroare, obtinand astfel un profit foarte mare prin vanzarea unei bijuterii care nu este de fapt din aur.

Placajul cu aur de calitate foarte buna poate fi destul de gros, in asa fel incat va trece cu usurinta testul de zgariere si cel cu acid nitric, acestea avand capacitatea de a testa foarte bine doar stratul de la suprafata.

Pentru a determina cu adevarat compozitia unei bijuterii, piesa trebuie taiata mai adanc, pentru a se putea ajunge la stratul de metal de la interior. Din pacate insa, aceasta procedura va strica piesa de bijuterie, aceasta putand fi insa reparata ulterior (cu mai mult sau mai putin succes).

Alte metode de verificare includ cantarirea bijuteriilor prin comparatie cu alta piesa (cunoscuta ca fiind din aur pur) sau scufundarea piesei aflata in teste, intr-un pahar cu apa, pentru a se observa dislocarea lichidului.

De asemenea, multi bijutieri folosesc si magneti atunci cand testeaza bijuteriile, asta pentru ca aurul pur nu are proprietati magnetice si nu este atras de magneti. Orice mica atractie, va dovedi faptul ca la interiorul bijuteriei respective este si alt metal, in afara de aur.

Bijutierii si angajatii caselor de amanet care dau gres in stabilirea exacta a cantitatii de aur dintr-o anumita bijuterie, vor cadea prada cu siguranta celor rau intentionati, care vor doar sa pacaleasca, obtinand astfel sume de bani destul de importante, in dauna magazinului.

In ultima vreme, astfel de lucruri se intampla din ce in ce mai des, deoarece falsificatorii de bijuterii sunt din ce in ce mai buni si au la dispozitie tehnologie din ce in ce mai sofisticata, acestia stiind cum sa treaca foarte multe teste ale caselor de amanet.

Metodele recente de a pacali magazinele, includ folosirea unor metale non-magnetice, ce mimeaza aurul, placate cu destul aur in asa fel incat sa para cu siguranta in intregime din aur pur si chiar marcate cu 14k sau 18k. De aceea, in ziua de astazi, aurul si alte metale pretioase trebuie testate foarte bine inainte de a le cumpara.

0 Shares
You May Also Like
Scurt istoric al aplicatiilor mobile

BlogScurt istoric al aplicatiilor mobile

Era anul 1998 cand compania suedeza de telecomunicatii, Nokia, a decis sa incorporeze o mica aplicatie pe telefoanele sale mobile, astfel…