Cand construim o retea de backlink-uri, cand postam articole sau pur si simplu facem o reclama pe un site, vrem ca acel site sa fie unul cat mai popular, deoarece doar site-urile populare functioneaza din acest punct de vedere.
Daca te intereseaza cursuri optimizare seo, intra pe DanBradu.com!
In timp ce un algoritm no-ranking poate fi folositor, nu putem stii niciodata si nu putem fi siguri ca un anume site este intr-adevar bun (si daca va ramane asa si in viitor), daca nu ii verificam ranking-ul. Iata mai jos cateva servicii de ranking excelente, ce te vor ajuta sa stabilesti daca un site particular, are un ranking bun sau mediocru.
1. Page Rank (PR).
Serviciul Page Rank al celor de la Google este cea mai populara metoda de a masura calitatea si popularitatea unui site dar nu este suficient, daca folositi doar acest serviciu. Nu iti poate da singur o idee corecta, daca un website este bun sau nu.
Exista foarte multe site-uri cu PR “umflat”, asa ca nu ne putem increde doar in aceasta aplicatie. Principiul PR este acela ca site-urile sunt divizate/impartite in 11 categorii cu ranguri de la 0 la 10 (plus categoria N/A a website-urilor care nu sunt incluse in ranking).
Conceptul este urmatorul: cu cat mai mare este PR-ul unui site, cu atat mai bun si mai popular este acel site. Site-urile cu pr-uri de 10 sau apropiate de 10, sunt foarte rare. Site-urile cu pr de 7 pana la 9 sunt ceva mai comune, dar reprezinta inca o minoritate, deoarece acest pagerank denota o calitate excelenta a unui website.
Daca website-ul tau are un PR de 5 sau 6, asta inseamna ca este vazut de Google ca un site de calitate. Pr-urile de 3 sau 4 sunt pentru site-urile medii, dar cu potential de crestere. Pr-urile de la 0 pana la 2, sunt website-uri abia construite sau care nu se afla in relatii bune cu pagerank-ul, din diferite cauze.
Din pacate acest indicator nu mai este de actualitate. Google a renuntat la afisarea acestor date in mod public. Va puteti face totusi o idee despre siteurile mai vechi de 2 ani care a fost ultimul sau Page Rank.
2. Alexa Rank
Spre deosebire de PR, Alexa nu divide site-urile in grupuri. In loc de asta, acest tool le aranjeaza pur si simplu intr-o lista. Cele mai populare website-uri, ca de exemplu Google, Facebook, Twitter sunt in varful acestei liste.
Conceptul pentru Alexa este urmatorul: cu cat mai mic este ranking-ul, cu atat mai popular este site-ul respectiv. Website-urile cu ranking Alexa sub 10.000 (10k) sunt considerate extraordinar de populare. Site-urile cu ranking Alexa de la 10.000 la 30.000 se bucura si ele de o popularitate excelenta, imediat sub cele din top. Site-urile cu ranking-uri Alexa de pana la 100k (100.000) sunt website-uri care au o popularitate si un trafic decent.
Se poate specula ca website-urile cu ranking Alexa de pana la 200-250k sunt decente, care au trafic si functioneaza cum trebuie. Celelalte, peste acest ranking, sunt site-uri nou aparute, cu probleme sau pur si simplu care nu au popularitate, din diferite motive.
Daca vreti sa verificati ranking-ul unui site, cel mai bine este sa folositi Alexa impreuna cu PR de la Google, pentru a va face o parere mai informata.