De-a lungul anului 2017, cuvintele bitcoin si criptomoneda au dominat titlurile si, desi multi au discutat despre acestea, putini au inteles cu adevarat folosirea acestuia. Am scris acest ghid pentru a ajuta incepatorii sa inteleaga ce este bitcoin si ce pot face cu o astfel de moneda.
Ce este exact?
Bitcoin a fost prima moneda digitala descentralizata. Bitcoin a fost creat de cineva numit Satoshi Nakamoto. Identitatea lui Satoshi Nakamoto nu este identificata si este un subiect de speculatie. Reteaua Bitcoin permite tranzactiile sa fie facute direct intre utilizatori fara o autoritate centrala, iar acum exista posibilitatea de a se cumpara si de a se vinde bitcoin in Romania.
Tranzactiile sunt verificate de nodurile de retea (un nod este un punct de conectare, cum ar fi un computer) prin utilizarea criptografiei, de unde si numele: cryptomoneda. Toate tranzactiile sunt inregistrate intr-un registru distribuit public numit blockchain.
Dupa cum sugereaza si numele, blockchain consta dintr-un lant de blocuri: fiecare bloc contine o marca de timp pentru momentul in care a fost modificat, datele de tranzactie si datele de la blocul anterior codificate intr-o dimensiune mica, fixa. Aceste date se numesc „hash”.
Este imposibil de modificat datele inregistrarii, fara a rupe legaturile hash. Modificarea inregistrarilor anterioare necesita majoritatea utilizatorilor blockchain-ului sa fie de acord cu aceasta modificare, ceea ce face foarte greu sa insele pe oricine in registrul public.
Blockchain este mentinuta de o retea de noduri de comunicare care ruleaza software bitcoin. Nodurile de retea pot valida tranzactiile, le pot adauga la copierea inregistrarii si apoi transferati informatiile noi din registru catre alte noduri. Aproximativ la fiecare 10 minute, este creat un nou grup de tranzactii acceptate, un bloc, adaugat la blockchain si partajat cu toate nodurile.
Fiecare tranzactie consta din cel putin o intrare si o iesire, intrarea fiind adresa expeditorului si iesirea adresei receptorului. Cand un utilizator trimite bitcoins, acesta desemneaza fiecare adresa si numarul de monede pe care doreste sa le trimita la adresa respectiva intr-o iesire.
Este important de mentionat ca, spre deosebire de tranzactiile fiat traditionale, tranzactiile bitcoin nu pot fi inversate prin metode, cum ar fi taxele de incarcare.
Este anonim?
Reteaua Bitcoin este considerata anonima, deoarece tranzactiile si fondurile nu sunt legate de nume sau adrese reale, ci doar de adrese bitcoin. Desi identitatea proprietarilor de adrese nu este publicata, toate tranzactiile de pe blockchain sunt publice.
In realitate, anonimatul retelei Bitcoin este discutabil – prin potrivirea datelor din blockchain se poate urmari persoana reala care efectueaza tranzactii. In acelasi timp, prin lege se poate solicita schimburi, in care BTC sunt tranzactionate pentru monede traditionale, pentru colectarea informatiilor personale.
Care sunt caracteristicile distinctive ale monedei Bitcoin?
- Este bunicul tuturor celorlalte criptomonede: totul a inceput cu Bitcoin si, incepand de astazi, este cea mai cunoscuta criptocurrenta.
- Este finit: inventatorul Bitcoin, Nakamoto, a stabilit o politica monetara bazata pe raritatea artificiala la inceputul bitcoinului, potrivit careia ar exista doar vreo 21 de milioane BTC in total.
Se poate extrage: Bitcoin este o criptomoneda care este generata de minerit, procesul in care calculatoarele care au capacitatea de a prelucra niveluri inalte de date complexe lucreaza pentru a rezolva probleme matematice.
Cum poate fi folosit?
Comerciantii traditionali pot accepta bitcoins ca plata folosind furnizorii de servicii de plata Bitcoin. Cand un client plateste in Bitcoin, furnizorul de servicii de plata accepta plata in numele comerciantului si o converteste in moneda fiat si trimite suma corespunzatoare in contul bancar al comerciantului, percepand o taxa pentru acest serviciu.
Multi sunt vazuti de multi drept o investitie solida pentru viitor, cu cresteri rapide si crestere generala de peste 6000%, toata lumea isi doreste o bucata din tortul bitcoin.
Unde puteti vinde Bitcoin?
Va intrebati ce puteti face cu bitcoins-urile in cazul in care le cumparati la un pret atractiv? Ei bine, puteti folosi o platforma de vanzare bitcoin Romania, pentru a vinde bitcoin in Romania. Cu Bitmahavi de exemplu, toaate tranzactiile dvs. sunt 100% sigure.
Conexiuni criptate si metodele de plata pe care vi le pune la dispozitie aceasta platforma, de-asemenea sunt usoare. Alegand sa vindeti bitcoin in Romania prin aceasta platforma, veti avea parte de o experienta complet fluida, iar operatia se va efectua instantaneu.