Proiectoarele led sunt corpuri de iluminat foarte puternice, ideale pentru spatiile mari. Se pot utiliza proiectoare led ieftine pentru luminatul terenurilor de sport, pentru parcarile exterioare sau parcuri. Se pot folosi de-asemenea proiectoare led ieftine si pentru a ilumina gradinile publice sau private sau fatadele cladirilor.
Aceste corpuri de iluminat sunt foarte fiabile, iar durata lor de viata este una indelungata. Ele pot fi folosite pana la 50.000 de ore.
Se spune despre proiectoarele led ca reprezinta o evolutie a tehnologiei in domeniul iluminarii, iar modul acestora de functionare nu este bazat pe becuri pline cu gaz incandescent aflat la o presiune ridicata.
Modul de functionare al proiectoarelor led este bazat pe leduri. Acestea nu se incalzesc la fel de mult precum becurile traditionale, iar acesta poate fi considerat unul dintre avantajele proiectoarelor led.
Fara doar si poate insa, cel mai important avantaj al unui proiector led, este acela ca nu consuma multa energie (este mult mai atractiv din acest punct de vedere decat orice alt tip de proiector).
In plus, aceste proiectoare led ieftine emit si o lumina care are culoarea foarte precisa. Practic, putem spune ca proiectoarele led sunt potrivite pentru orice activitate, chiar si pentru cele recreative. Se folosesc cu precadere astfel de proiectoare si in mediul business cand este necesar.
Cum functioneaza ledurile?
Pentru a putea sa produca lumina, ledurile din proiectoare folosesc procesul numit electroluminiscenta. Procesul are loc in momentul in care energia trece prin materialele semiconductoare care se afla in interiorul ledurilor.
Atunci cand prin materialele semiconductoare trec semnalele electrice, se declanseaza electronii din interior, insa dat fiind faptul ca acestia sunt mult prea mari pentru a putea merge mai departe, se va elibera un foton in vederea micsorarii, o particula de lumina a carei lipsa le permite acestora sa se strecoare de cealalta parte, iar astfel ledul produce lumina.
De precizat este faptul ca acest proces de electroluminescenta nu este la fel de solicitant precum aprinderea unui bec traditional care lumineaza in momentele in care firul din interiorul lui se incalzeste suficient de mult pentru a lumina. Din acest motiv, becurile incandescente consuma mai multa energie decat becurile led.
In plus, in afara consumului mic de energie, ledurile au o durata indelungata de viata, ceea ce pentru utilizatori nu poate fi decat un motiv de bucurie.
Cum sunt folosite ledurile pentru proiectoare?
In ciuda faptului ca lumina pe care proiectoarele led o emana pare a fi alba, de fapt, aceasta in realitate este o combinatie de lumina rosie, albastra si verde, pe care ledurile o emit in interior.
Aceste culori, atunci cand sunt combinate emit o lumina foarte aproape de cea alba, care este reflectata intr-o serie de oglinzi minuscule, sau printr-un sandwich uc straturi de afisaj.
Deci, proiectoarele led practic functioneaza la fel ca becurile traditionale, insa sursa de iluminare este singura diferenta dintre acestea.
Care sunt avantajele iluminarii cu proiectoarele led?
Deja am enumerat in acest articol cateva dintre avantajele iluminarii cu proiectoarele led, precum durata de viata a acestora care poate fi de 50.000 de ore. Apoi, un alt avantaj pe care l-am amintit in randurile de mai sus ale acestui articol, este legat de consumul de energie redus, in comparatie cu consumul becurilor incandescente.
Se mai poate spune de-asemenea despre proiectoarele led (de fapt despre toate corpurile de iluminat bazate pe aceasta tehnologie), ca sunt mai silentioase in comparatie cu becurile incandescente.
Exista dezavantaje?
Singurul dezavantaj al proiectoarelor led, si al tuturor corpurilor de iluminat led, este pretul, insa tinand cont de durata indelungata de viata a acestora, si de consumul redus de energie, proiectoarele led isi merita banii.