Ce este turcoazul si care sunt efectele sale?

0 Shares
0
0
0

Istoria utilizarii turcoazului se intoarce foarte mult in trecut. Turcoazul, una din cele mai cunoscute pietre semipretioase negre a fost folosita de vechii sumerieni si egipteni. A fost apreciata pentru culoarea ei albastra, care a reprezentat regenerarea.

Unul dintre cele mai faimoase artefacte egiptene antice este masca de inmormantare a regelui Tutankhamen, care contine  turcoaz. Turcoazul a fost exploatat din Peninsula Sinai din Egipt, denumit “Mafkat”, ceea ce inseamna “pamantul mineralelor verzi”. Este inca cunoscut de multi ca “tara de turcoaz”.

Turcoazul a fost, de asemenea, important in Persia, cunoscuta azi ca Iran iar piatra pretioasa se numeste piatra Iranului. Turcoazul persan a fost exploatat de mii de ani si transportat de-a lungul rutelor comerciale antice, cum ar fi Drumul de matase, in alte parti ale lumii. Autorii si exploratorii timpurii au ajutat la raspandirea vestilor despre turcoazul persan.

In “The Merchant of Venice” al lui Shakespeare, un inel de turcoaz este luat de fiica personajului principal. Numele “turcoaz” provine din cuvintele franceze, “piatra turceasca”, deoarece piatra albastra frumoasa a ajuns in Europa prin intermediul comerciantilor turci. Datorita comertului sau, turcoazul persan a castigat o reputatie pentru o calitate superioara.

Un astfel de turcoaz fin este in general considerat a fi turcoaz care nu contine insertii si are o textura neteda. Cea mai valoroasa piatra de turcoaz este cunoscuta sub numele de “turcoaz persan” si este de culoare albastru deschis (“albastru de ou robin”).

Un turcoaz colorat uniform, cum ar fi acesta, se gaseste in general in cabochonii mici. In timp ce majoritatea oamenilor stiu si iubesc turcoazul albastru, multi admira si turcoazul galben-verzui, albastru-verzui sau verzui.

O alta sursa importanta de turcoaz este China, in special provincia Hubei. In timp ce chinezii antici au importat o mare parte din cantitatea lor de piatra pretioasa, in timpuri mai recente, China a furnizat o mare parte din turcoazul mondial.

Chinezii au pretuit in mod traditional jadul in bijuterii si au folosit turcoaz pentru a produce sculpturi. Tibetanii considera ca turcoazul este o piatra protectoare care aduce noroc si asigura sanatate. In plus, turcoazul este legat de credintele spirituale tibetane. Turcoazul este culoarea lacurilor sacre tibetane si a cerului albastru senin. Este valorificata pentru frumusetea si proprietatile sale speciale. Turcoazul este introdus in bijuterii traditionale tibetane, care se gasesc in Tibet si Nepal.

Pe continentul american, aztecii au folosit turcoaz in scopuri decorative si spirituale si au modelat masti frumoase de mozaic si serpi de mozaic cu doua capete din turcoaz. Se spune ca ultimul imparat aztec, Montezuma al II-lea, a prezentat conchistadorul spaniol, Hernando Cortés,  aur, argint si turcoaz. Din pacate, imparatul aztec a fost capturat de spanioli si a murit ulterior.

Exista o mina cunoscuta sub numele de Montezumo Turquoise Mine in Nevada, Statele Unite ale Americii. Alte mine din America de Nord exista in California, Arizona, New Mexico si Colorado. Turcoazul a fost apreciat de americanii nativi, care in mod traditional au folosit margele turcoaz si mozaic. Tribul Navajo a devenit cunoscut pentru abilitatile sale de prelucrare a metalelor, desi turcoazul nu a fost introdus in bijuterii de argint nativ american pana in 1880.

Pe masura ce reteaua rutiera americana s-a dezvoltat, multi americani au migrat spre vest, atrasi de perspective mai bune, iar comertul cu turcoaz a crescut. Se spune ca culoarea turcoazului fin a fost inspiratia din spatele “Tiffany Blue”.

0 Shares
You May Also Like
Scurt istoric al aplicatiilor mobile

BlogScurt istoric al aplicatiilor mobile

Era anul 1998 cand compania suedeza de telecomunicatii, Nokia, a decis sa incorporeze o mica aplicatie pe telefoanele sale mobile, astfel…