Web design personalizat, cunoscut sub acronimul englez RWD (Responsive Web Design) este o filozofie de design si dezvoltare destinata adaptarii aparitiei paginilor web pentru dispozitivul utilizat pentru vizualizare. Astazi paginile web sunt afisate pe mai multe tipuri de dispozitive, cum ar fi tablete, Smartphone-uri, carti electronice, calculatoare, si asa mai departe. Mai mult, fiecare dispozitiv are caracteristicile sale specifice: dimensiunea ecranului, rezolutia, puterea CPU, capacitatea de memorie, printre altele. Aceasta tehnologie isi propune ca, desi cu un design unic sa poata fi vizualizat de pe orice dispozitiv.
Proiectantul american si autorul Ethan Marcotte a creat si a furnizat aceasta tehnica prin intermediul unei serii de articole publicate pe A List Apart, o publicatie specializata in design si dezvoltare web, pentru ca apoi sa includa ideea in cartea sa Responsive Web Design.
Atat ideea, cat si rolul de web design responsiv au fost discutate si descrise in prealabil de catre World Wide Web Consortium (W3C) in iulie 2008 in recomandarea sa “Mobile Web Best Practices” avand subtitlul “One Web”. Inca de atunci specialistii de la https://droidwebdesign.com folosesc designul responisive.
Aceasta recomandare, desi specifica pentru dispozitive mobile, subliniaza ca este facuta in contextul One Web, si, prin urmare, include nu numai experienta de navigare pe dispozitive mobile, ci si pe dispozitive cu rezolutie mai mare ecran, cum ar fi desktop-ul.
Conceptul Web face referire la ideea de a realiza un “Site Web pentru Toti” si accesibil de pe orice tip de dispozitiv.
In zilele noastre, diversitatea tipurilor de dispozitive existente pe piata a facut ca informatiile sa nu fie accesibile pe toate tipurile de dispozitive, sau, mai bine spus, este accesibila, dar navigarea pe acestea este foarte greoaie.
Utilizarea dispozitivelor mobile este in crestere, dispozitivele de tip tablete si telefoanele inteligente marindu-si vanzarile in ultimii ani si in acest fel, navigarea pe internet pe astfel de dispozitive a devenit din ce in ce mai comuna. Acesta este motivul pentru care web design-ul receptiv a devenit atat de popular, deoarece aceasta este o tehnologie care propune o solutie Web care permite vizualizarea web-ului atat pe un desktop cat si pe un dispozitiv mobil.
Cu o singura versiune in HTML si CSS se acopera toate versiunile de ecran, adica, creat site-ul web va fi optimizat pentru toate tipurile de dispozitive: PC, tablete, telefoane mobile, etc. Acest lucru va imbunatati experienta utilizatorului spre deosebire de aceasta ce se intampla cu site-urile fixe atunci cand sunt accesate de pe dispozitive mobile.
In acest fel se reduc costurile de creatie si administrare atunci cand ecranul este similar pe dispozitive de marimi diferite.
Se presupune de asemenea ca evitarea dezvoltarii aplicatiilor ad-hoc pentru versiuni mobile, sau nu, de exemplu, o aplicatie specifica pentru iPhone, alta pentru Android pentru mobil etc., desi in zilele noastre site-urile mobile nu pot realiza aceleasi functii ca si aplicatiile native.
Din punctul de vedere al optimizarii pe motoarele de cautare, ar aparea doar o adresa URL in rezultatele cautarii, prin intermediul carora se elimina redirectionarile si erorile care deriva din acestea. De asemenea, se pot evita erorile la accesarea site-urilor web, in special de pe legaturile sociale, adica de pe paginile pe care utilizatorii le distribuie pe retele sociale precum Facebook sau Twitter si care pot sa se termine eronat, depinzand de link- ul a fost copiat (de pe dispozitivul care a fost copiat) si de dispozitivul pe care se acceseaza.