Semintele de chia sunt acele seminte negre minuscule din planta Salvia Hispanica, si sunt membre ale familiei de menta. Cultivate initial in America Centrala si de Sud, semintele de chia au castigat atentia lumii si au dominat industria de sanatate din America de Nord, datorita unui profil puternic de nutrienti.
In cele mai vechi timpuri, legenda spune ca aztecii si mayasii foloseau semintele de chia ca sursa de energie, iar mii de ani mai tarziu, semintele de chia au devenit o prezenta constanta in dulapurile internationale.
Iata trei beneficii pentru sanatate ale semintelor de chia pe care toata lumea trebuie sa le cunoasca. Dupa ce veti citi acest articol, veti avea convingerea ca trebuie sa introduceti aceste seminte in dieta, asa ca puteti incepe sa mancati zilnic cate o budinca din chia.
Exista insa multe alte moduri de a introduce aceste seminte in dieta, dar budinca din chia poate fi desertul potrivit, si poate fi si singura mancare de la micul dejun.
Sursa mare de fibre
Fibrele sunt o parte esentiala a unei diete sanatoase si bine rotunjite. Semintele de chia sunt bogate in fibre si contin aproximativ 9 grame de fibra la 25 de grame. Vazand ca cantitatea zilnica recomandata de fibre este de 30 de grame pe zi, consumul de seminte de chia faciliteaza atingerea dozei zilnice de fibre, promovand un tract digestiv sanatos.
Fibra dietetica este cunoscuta pentru capacitatea sa de a preveni constipatia, si pentru ca nu poate fi absorbita in corp, precum grasimile, proteinele si carbohidratii. Fibra trece prin stomac, intestinul subtire si colon si in afara corpului.
Fibra din semintele de chia normalizeaza miscarile intestinale si ajuta la mentinerea starii generale de sanatate a intestinului, scade colesterolul, ajuta la controlul nivelului de zahar din sange si va poate ajuta sa obtineti o greutate sanatoasa, promovand astfel longevitatea si scazand riscul de boala.
Acizi grasi
Acizii grasi Omega-3 sunt importanti pentru sanatatea creierului si inimii. Derivati in principal din produse animale, cum ar fi pestele, poate fi greu sa gasiti un ingredient cu acizi grasi omega-3 daca sunteti vegani sau vegetarieni.
Din fericire, semintele de chia sunt unul dintre numeroasele alimente care contin acizi grasi omega-3 pentru a promova o mai buna sanatate si pentru a preveni dezvoltarea bolilor cronice. De fapt, saizeci la suta din uleiul gasit in semintele de chia provine din acizi grasi omega-3; acizi grasi linoleici si alfa-linolenici.
Consumul de alimente cu acizi grasi cu continut ridicat de omega-3 a demonstrat ca are beneficii pentru starea de sanatate cardiovasculara, regleaza tensiunea arteriala, previne formarea cheagurilor de sange si scade inflamatia provocata de radicalii liberi din organism.
Persoanele care consuma o dieta bine echilibrata ar trebui sa adauge cu siguranta seminte de chia pe lista lor alimentara pentru a beneficia de beneficiile pentru sanatate ale acestui superaliment uimitor.
Sunt semintele de chia bune pentru pierderea in greutate?
Ambalate cu proteine si aminoacizi esentiali, semintele de chia ofera un plus minunat dietei dvs. Proteina are diverse beneficii pentru sanatate, dar este de asemenea una dintre cele mai eficiente capete dietetice favorabile pierderii in greutate.
Consumul de seminte de chia poate scadea pofta de mancare, iar proteina in general s-a dovedit eficienta in a reduce gandurile despre mancare cu 60% procente, inclusiv reducerea gustarii nocturne. Din toate alimentele vegetale, semintele de chia au una dintre cele mai mari cantitati de proteine.
In plus, continutul ridicat de fibre din semintele de chia poate ajuta si la pierderea in greutate. Semintele de chia contin un nivel ridicat de fibre solubile, care absorb cantitati mari de apa in stomac si cresc plinatatea pentru a incetini absorbtia alimentelor.
Intr-un studiu recent, semintele de chia s-a dovedit ca cresc satietatea si reduc aportul alimentar atunci cand sunt consumate la micul dejun. Data viitoare cand faceti un bol cu fulgi de ovaz sau un smoothie de dimineata, presarati deasupra cateva seminte de chia pentru un plus de proteine.