Un avocat reprezinta o persoana licentiata in stiinte juridice, iar rolul acestuia este unul bine definit si bazat pe promovarea drepturilor, libertatilor si intereselor legitime ale oamenilor. In functie de ramurile dreptului, avocatii pot fi impartiti in: avocati specializati in dreptul comercial, avocati specializati in dreptul civil si avocati specializati in dreptul penal.
Una dintre aceste ramuri pot fi alese de orice avocat, abia atunci cand acesta a terminat perioada de stagiatura si este inscris pe Tabloul Avocatilor Definitivi. Perioada de stagiatura are o durata de 2 ani, timp in care orice avocat are timp sa asimileze cunostiintele de care are nevoie pentru a deveni un avocat de succes.
Insa, in functie de activitatea pe care acestia doresc sa o faca dupa ce ies avocati definitiv, pot fi clasificati in: avocati pledanti si avocati consultanti. Avocatii de consultanta sunt acei avocati care dau persoanelor interesate sfaturi de natura juridica, insa acestia nu reprezinta persoanele fizice si nici pe cele juridice in fata instantelor de judecata.
Avocatii specializati pe consultanta juridica isi petrec, in cea mai mare parte, activitatea in birourile proprii si mai nou si pe internet, caci in ziua de azi internetul reprezinta locul unde cei mai multi dintre avocatii din tara noastra ofera celor interesati servicii de consultanta juridica. Comparativ cu avocatii specializati pe consultanta juridica, cei pledanti reprezinta persoanele fizice sau juridice in fata instantelor de judecata.
Acestia trebuie alesi de catre client in functie de ramurile dreptului pe care acestia sunt specializati. Adica atunci cand clientul este implicat intr-un proces de natura penala, atunci acesta trebuie neaparat sa apeleze la serviciile unui avocat specializat in dreptul penal.
Pentru cei care nu stiu, atunci cand doriti sa angajati un avocat penal Bucuresti, luati aminte ca acesta va percepe un ororariu. Acest onorariu se stabileste de regula intre avocat si client, in functie de factori care reprezinta dificultatea, amploarea sau durata cazului pentru care acesta este angajat. Onorariile pe care un avocat le poate percepe pot fi de mai multe feluri, si astfel avem: onorarii orare, forfetare si de succes.
Onorariile orare sunt acele onorarii care de obicei sunt stabilite in functie de orele pe care un avocat le lucreaza in scopul rezolvarii unui caz pentru care a fost angajat.
Onorariile forfetare sunt acele onorarii care reprezinta o suma fixa, care ii este cuvenita unui avocat dupa ce acesta presteaza servicii pentru clientul care l-a angajat.
Onorariile de succes reprezinta suma care ii este oferita avocatului cand acesta atinge un rezultat pentru care de obicei nu se dau multe sanse.
Recomandat este sa alegeti un avocat si in functie de orasul in care aveti procesul, deoarece acesta este familiarizat cu lucrurile de acolo.
De exemplu, daca doresti sa angajezi un avocat din Bucuresti, ai de ales, caci Bucurestiul este orasul cu cel mai mare numar de avocati din tara noastra. Datorita acestui aspect, nu este deloc greu atunci cand doresti sa angajezi un avocat din Bucuresti, caci il poti gasi foarte usor, mai ales daca apelezi la ajutorul internetului.