Cu totii am putut observa in ultimii ani ca review-urile pentru retelele de mare viteza in ultima vreme, au inceput sa fie din ce in ce mai citite, in mod particular cand vine vorba despre 10G. Daca vrei monitoare led second hand, viziteaza PreturiBune.ro.
Asta se intampla pentru ca cererea de networking high speed (de mare viteza), este din ce in ce mai mare. Dupa cum stiti, retelele de tip gigabit (1Gbit) sunt deja printre noi de cel putin 10 ani si in momentul de fata exista anumiti utilizatori care au nevoie de viteze si mai mari, mai ales daca vorbim de domeniul business.
Acest lucru se intampla pentru ca device-urile pe care dorim sa le conectam la o retea sunt din ce in ce mai multe: de la telefoane mobile si tablete, pana la pc-uri desktop si alte device-uri (imprimante de exemplu).
Toate aceste device-uri ocupa latime de banda in retea si pentru acest lucru este necesar un internet de banda larga si de mare viteza.
Cu ceva vreme in urma la show-ul Supercomputing 2015, au existat cateva discutii despre utilitatea si utilizarea retelelor de tip 2.5g si 5g pe fir de cupru. Aceste discutii s-au concentrat in special pe data-centere, adica workstation-uri si servere, mai degraba decat pe folosirea lor pe desktop pc sau pe laptop-uri.
Este si normal sa fie asa. In primul rand companiile care detin servere de mare capacitate, au nevoie si de un astfel de internet, un user obisnuit la el acasa, nu ar avea ce face (cel putin momentan), cu asemenea viteze. La acel moment, se considera ca pretul instalarii unei retele 10G va scadea semnificativ in urmatorii ani, dar pana in 2016 acesta a ramas constant si bineinteles majoritatea nu-si permit sa-l plateasca. In acel moment (in 2015) standardele 2.5g si 5g nu era inca ratificate de IEEE.
Existau anumite chip-uri pe piata deja, dar numai de la Aquantia iar acestea erau adoptate de catre companiile care doreau sa incerce inca de la inceput aceste tehnologii. Inca de la inceputul lunii Septembrie 2016, acest lucru a inceput usor-usor sa se schimbe, deoarece standardele au inceput sa fie ratificate pentru Aquantia, Intel, Cisco si alti producatori implicati in productia unor astfel de chipset-uri.
Vechea generatie de chipset-uri de la Aquantia a fost introdusa si ea in aceste standarde. De curand, cei de la Aquantia au anuntat lansarea a 2 noi controllere bazate pe standardele multi-gigabit.
Aceste chipset-uri au dimensiuni mici, de 11x7mm si folosesc management proprietar Aquantia de tip MAC/PHY, sub brandul AQtion. Cele 2 controllere Aqtion functioneaza in modul single channel, fiind solutii single port si difera in functie de vitezele suportate:
Chipsetul nr.1 – AQC107: 100M/1G/2.5G/5G/10G
Chipsetul nr.2 – AQC108: 100M/1G/2.5G/5G.
AQC107 suporta viteze de 10Gbase-T pe cabluri de categoria Cat 6 (din cupru), avand insa anumite limitari de distanta. Ambele chipset-uri au ca target o gama foarte mare de placi de baza, routere, pc-uri office sau alte solutii integrate care au nevoie de astfel de chipset-uri.