Istoria Tchibo

0 Shares
0
0
0

Cu totii am baut cel putin odata in viata cafea, iar unii dintre noi am ramas fani ai cafelei. Nici nu este de mirare acest lucru tinand cont de aroma cafelei. Foarte multi dintre fanii cafelei, au preferinte, astfel ca unii aleg sa consume cafea macinata Tchibo. In urmatoarele randuri ale acestui articol vom discuta despre Tchibo, vom vedea cand a fost infiintat acest brand, care astazi ne ofera una dintre cele mai bune cafele din lume.

1949

Nativul din Hamburg, Max Herz, un comerciant de instruire si partenerul sau de afaceri Carl Tchiling Hiryan, au pus bazele grupului Tchibo de astazi. Ideea lor de afaceri de a trimite cafea prajita clientilor prin posta revolutioneaza piata cafelei.

Tchibo era foarte inovator chiar si atunci: clientii puteau alege intre a-si avea cafeaua impachetata in conserva sau cusuta in pungi facute din batiste sau prosoape de ceai.

Denumirea Tchibo este derivata din cuvintele Tchiling si in limba germana pentru „bean” („Bohne”). La inceput, cuvantul „Tchibo” inseamna un manechin mic de cafea. Printre altele, el raspandeste stiri despre cafeaua prajita pe pliante si mai tarziu in revista pentru clienti.

Tchibo si-a deschis primul magazin de cafea in 1955. Pana in 1958, marca Gold Mocca a companiei era cea mai vanduta cafea din Germania. O serie lunga de reclame televizate a ajutat la sustinerea impulsului marcii. In jurul anului 1963, compania a inceput sa creeze puncte de desfacere in brutarii existente, inceputul conceptului sau „shop-in-a-shop”.

Tchibo a deschis o noua unitate de prajire a cafelei la Hamburg in 1964. Max Herz a murit anul urmator; conducerea companiei a ramas in familie, condusa de fiul sau, Günter Herz.

Introducerea articolelor nealimentare in modelul de afaceri

Tchibo Café Service a fost infiintata in 1972 pentru a furniza piata serviciilor de birouri si produse alimentare. (Aceasta va deveni o filiala independenta a Tchibo Holding AG in 1994.)

Compania gasea noi modalitati de conectare cu clientii. A lansat ceea ce avea sa devina un popular program de bunuri de larg consum cu o carte de bucate, care a vandut 250.000 de exemplare intr-o saptamana. In curand, Tchibo a trecut la articole precum ceasuri si camasi.

Tchibo a cumparat o companie minoritara in Beiersdorf AG, producator de produse de ingrijire a pielii Nivea , in 1977. Compania s-a diversificat in continuare in 1980, cand a fost dobandita o dobanda de control pentru Reemtsma Cigarettenfabrik GmbH. Miscarile au ajutat la combaterea incetinirii vanzarilor interne de cafea.

Conform Financial Times, piata germana a cafelei s-a contractat cu un sfert la inceputul anilor ’80. La vremea respectiva, Tchibo avea 500 de magazine proprii si o prezenta in alte 8.000 de brutarii independente.

Veniturile totale au fost de aproximativ 2,3 miliarde DEM, o cincime din vanzarile provenite din programul de bunuri de larg consum, care s-a extins la echipamente sportive (chiar si tablouri de surf) si la reduceri electronice, mult pana la anumiti retaileri speciali si producatori stereo.

Structura societatii detinute in 1988

Tchibo Frisch-Röst-Kaffee AG a fost redenumita Tchibo Holding AG in 1988. Tchibo Frisch-Röst-Kaffee GmbH (denumita ulterior Tchibo GmbH). Tchibo International a fost formata in 1991 pentru a duce brandul in noi tari. Tchibo a avut in curand 600 de cafenele in toata Europa, inclusiv fosta Germania de Est, unde Tchibo a construit prompt o pozitie de lider in urma reunificarii Estului si Vestului.

Primul magazin rusesc s-a deschis la Sankt Petersburg in 1994. Pe langa magazine, au fost infiintate noi instalatii de prajire in Ungaria si Polonia. Pe piata ceha, Tchibo a inceput prin contractarea prajirii catre o companie locala (Balirny Jihlava), in timp ce furniza echipamentele proprii de ambalare.

Gama de produse de cafea Tchibo s-a extins in special in jurul anului 1992. Anterior concentrata pe cafeaua integrala, a adaugat o cafea macinata ambalata in vid, care s-a dovedit imediat reusita. La fel si noua sa cafea instant, vanduta sub brandul Picco.

Comercializarea articolelor nealimentare a fost perfectionata la mijlocul anilor ’90. De acum inainte, gama de aproximativ doua duzini de produse va fi schimbata in fiecare saptamana, organizata in jurul temelor precum „Plaja” sau „Biroul”.

Noutatea a mentinut clientii sa se intoarca, in acelasi timp accelerand deciziile de cumparare. Un oficial a declarat in magazinul britanic ca cererea pentru mai multe produse decat ar putea aduce cafenelele a fost ceea ce a determinat initial rotirea stocurilor.

Strategia de achizitie a fost lansata in 1996

Tchibo a lansat o strategie agresiva de achizitie in jurul anului 1996. A dobandit controlul grupului rival de cafea Eduscho in 1997. Eduscho a adus cu ea o serie de facilitati din Europa de Est.

Tchibo devenea, de asemenea, un adoptator timpuriu al Internetului ca canal de vanzare pentru bunuri de consum, precum si cafea.

Dupa ce a pierdut 209 milioane DEM la unitate in 1997, Tchibo a inchis 200 de magazine cu performante reduse pentru a restabili diviziunea cafelei la rentabilitate. Compania-mama Tchibo Holdings AG a incheiat anii ’90 cu vanzari de aproximativ 19 miliarde DEM (10 miliarde EUR; 9 miliarde USD).

Noile teritorii de vanzari incalcate in 2000 au inclus Anglia si Romania. Programul catalogului de comenzi prin posta a fost extins in Elvetia, urmat doi ani mai tarziu de primele magazine Tchibo din tara. Olanda a fost inscrisa in 2004.

O revista saptamanala a fost lansata pentru a sprijini programul de marfa pentru consum in anul 2000. Avea o circulatie de aproximativ un milion si avea articole de interes general si un program de televiziune. Potrivit European Retail Digest, compania numara in curand mai mult de 850 de cafenele si 48.000 de plasamente „in magazin”; un sfert dintre acestia din urma includeau si marfuri fara cafea.

O schimbare de conducere in 2001

Günter Herz si-a dat demisia din functia de sef al lui Tchibo in 2001, dupa 35 de ani la carma. Aceasta mutare a fost rezultatul diferentelor de opinie cu restul consiliului controlat de familie in directia viitoare a companiei. Günter Herz si sora sa Daniela au parasit compania cativa ani mai tarziu.

Consiliul a decis sa stearga tigarile in favoarea produselor cosmetice. Reemtsma, producatorul marcilor West, Davidoff si Peter Stuyvesant , a fost vandut catre Imperial Tobacco Group Plc in 2002 pentru aproximativ 5 miliarde de dolari. Tchibo Holdings si-a marit participatia in Beiersdorf AG la 30% in 2001 si la 49,9 la suta pana in 2003. Anul urmator, a atins o majoritate de interese de 50,46 la suta.

In 2004, compania de cafea, Tchibo Frisch-Röst-Kaffee GmbH, a fost redenumita Tchibo GmbH. Tchibo era activ pe multe fronturi. Catalogul francez l’Homme Moderne a fost achizitionat in acelasi an.

Tchibo a inceput sa vanda telefoane mobile O2 in magazinele sale prin intermediul companiei sale comune Tchibo Mobilfunk. De asemenea, a adus in Marea Britanie conceptul sau de magazin in cadrul unui magazin printr-un parteneriat de succes cu lantul alimentar Somerfield .

O fabrica de ambalare instantanee pentru cafea a fost deschisa in Rusia in 2004. Cu toate acestea, anul urmator, Tchibo si-a inchis instalatia de prajire din Budapesta pentru a economisi cheltuielile pentru modernizarea instalatiilor de acolo.

Tchibo a lansat o noua masina de cafea casnica in 2005. Numita Cafissimo, a fost facturata ca o singura masina capabila sa produca diferite metode de preparare. De asemenea, a fost introdusa o cafea instantanee numita Dueccino.

Pana in acest moment, compania avea peste 1.300 de cafenele. Acesta a afirmat ca este cel mai mare furnizor de cafea prajita (prin valoare) din mai multe tari europene, inclusiv Germania, Austria, Polonia, Republica Ceha si Ungaria.

Afacerile de cafea si comertul cu amanuntul de la Tchibo au ajuns la venituri de 4 miliarde de euro in 2005. Avea aproximativ 13.000 de angajati, doua treimi dintre ei in Germania. Compania-mama Tchibo Holding AG, care a inclus o participatie majoritara la Beiersdorf, a raportat venituri totale de 8,8 miliarde EUR si 30 000 de angajati.

0 Shares
You May Also Like