De unde vine pasiunea pentru frumusete?

0 Shares
0
0
0

Dr Calu ne explica in acest articol de ce pasiunea pentru frumusete ne determina uneori sa apelam la chirurgie estetica si plastica.

Constientizarea crescanda a favorizarii a frumusetii este partial responsabila pentru cresterea numarului de persoane care isi modifica aspectul prin proceduri cosmetice. Aceasta constientizare poate determina ca unii indivizi sa aiba o satisfactie scazuta a vietii din cauza aspectului lor fizic si sa caute modificarea cosmetica ca pe o solutie. In acest sens, oamenii folosesc chirurgia cosmetica ca un stimulator al increderii in propria persoana.

Decizia de opta pentru o interventie chirurgicala plastica a atras recent atentia si cercetarea academica. Stim ca femeile sunt mai susceptibile de a suferi interventii chirurgicale cosmetice decat barbatii si ca barbatii mai in varsta raporteaza mai putin dorinta de a suferi interventii chirurgicale cosmetice decat barbatii mai tineri .

O intrebare de baza pentru psihologi este ce factori sunt predictorii, cei mai frecventi si mai puternici, care determina de ce o persoana urmareste o interventie chirurgicala care este costisitoare si chiar potential amenintatoare pentru viata.

Ei s-au uitat la factori de personalitate precum nemultumirea, aspectul fizic, abuzurile (glumele proaste despre anumite parti ale corpului) si influenta mass-media, care s-au dovedit a fi legate de dorinta de a avea operatii estetice. Studiile timpurii, care au fost confirmate, au aratat ca cel mai bun predictor de interes pentru obtinerea unei interventii chirurgicale cosmetice este nemultumirea fata de propriul organism.

Majoritatea studiilor care examineaza motivele pe care le-ar putea avea oamenii pentru a efectua o interventie chirurgicala cosmetica s-au concentrat pe esantioanele de pacienti. Exista o neglijabilitate semnificativa a cercetarilor privind esantioanele non-pacient. Expunerea media si experientele negative au prezis o probabilitate mai mare de a suferi o interventie chirurgicala cosmetica.

Numarul tot mai mare de emisiuni de televiziune cu privire la chirurgia cosmetica, atat in fapt cat si in fictiune, a sporit gradul de constientizare al publicului cu privire la beneficiile pe care le poate oferi aceasta. Desigur, prezentarea in media a chirurgiei cosmetice joaca un rol semnificativ in perceptiile asupra chirurgiei cosmetice si luarea deciziilor.

Pacientii care urmaresc o cantitate considerabila de emisiuni din domeniul chirurgiei cosmetice au raportat o influenta mai mare din partea televiziunii si a mass-media pentru decizia de a avea o interventie chirurgicala cosmetica, comparativ cu telespectatorii cu intensitate redusa. Constientizarea crescanda a acestei tendinte de frumusete este partial responsabila pentru cresterea numarului de persoane care isi modifica aspectul prin proceduri cosmetice.

Multe studii arata ca satisfactia  si stima de sine sunt asociate negativ cu probabilitatea de a suferi o interventie chirurgicala cosmetica. Persoanele cu stima de sine scazuta pot fi mai dispuse sa aiba o interventie cosmetica pentru a-si imbunatati propria perceptie de sine, crescand astfel stima de sine – desi nu este clar daca acest lucru se va intampla cu adevarat.

Persoanele care nu sunt satisfacute si au o slaba stapanire de sine pot beneficia de o interventie chirurgicala cosmetica, deoarece cred ca vor fi tratate diferit ca urmare a aparitiei mai atractive, imbunatatind astfel stima de sine si calitatea vietii. Persoanele cu o stima de sine slaba si satisfactia scazuta a vietii pot suferi, de fapt, de depresie, ceea ce inseamna ca terapia cognitiva, spre deosebire de chirurgia cosmetica, va fi mai benefica.

0 Shares
You May Also Like