Ce trebuie sa stii despre oxigenoterapie hiperbara?

0 Shares
0
0
0

In ultimii ani, in industria cosmetica se foloseste din ce in ce mai mult oxigen hiberbaric profesional, insa terapia cu oxigenul hiperbaric se foloseste si pentru a trata diferite afectiuni.

In ceea ce priveste terapia cu oxigen hiperbaric, trebuie precizat faptul ca pacientul va fi asezat de catre personalul specializat intr-o capsula hiperbara presurizata, iar acesta va inhala oxigen care va avea o concentratie d 97%, si un debit cuprins intre 8 – 20 L/minut.

De precizat este faptul ca presurizarea se face undeva intre 10 si 30 de minute, in timp ce depresurizarea dureaza intre 4 si 10 minute. Deasemenea, un alt amanunt foarte important de precizat este acela ca presurizarea este un procedeu reversibil, si se poate efectua la cererea pacientului, in orice moment.

Un astfel de tratament cu oxigen hiperbaric profesional dureaza de regula cel putin 10 sedinte, iar o sedinta dureaza intre 60 si 90 de minute, de la un pacient la altul. Un alt detaliu foarte important de precizat este acela ca pe parcursul presurizarii dar si pe parcursul depresurizarii se fac diferite manevre pentru a desfunda urechile, la fel ca si in avion.

In ceea ce priveste oxigenul hiperbaric profesional care este inhalat in timpul resurizarii, si care are moleculele mai mici in comparatie cu moleculele de hemoglobina, trebuie precizat faptul ca acesta se dizolva in toate fluidele corporale, si are capacitatea de a patrunde foarte usor si in zonele care nu sunt foarte bine vascularizate.

In conditii normobarice la 1 ATA (atata cat este considerata presiunea atmosferica de la nivelul marii), se spune ca oxigenul dizolvat in sange are o cantitate de doar 0.3 ml/dl/. In schimb, la 1.5 ATA, cantitatea de oxigen dizolvata in sange creste de 10 ori, si ajunge pana la 3.2 ml/dl/.

Nu trebuie uitat nici faptul ca s-a constatat o crestere cu pana la 250% a nivelului de oxigen al tesutului cerebral localizat, care este furnizat la 1.5 ATA.

Ei bine, pentru ca persoanele care pana acum au tot auzit discutandu-se despre diferiti termeni si nu au inteles cu exactitate la ce ajuta acest tip de oxigen, in cele ce urmeaza vom vedea ce se poate trata cu acest tip de oxigen hiperbaric.

Deci, se poate spune ca oxigenul hiperbaric profesional este extrem de util pentru tratarea: insomniilor, anemiei, ulcerului varicos, arsuri termice, necroze aseptice, osteomielita, boala lyme, migrene.

Nu trebuie uitat nici faptul ca oxigenul hiperbaric este ideal pentru tratarea persoanelor intoxicate cu monoxid de carbon, pentru tratarea persoanelor care au fost supuse unor interventii chirurgicale sau care se recupereaza dupa leziuni si dracturi.

Pentru cicatrizarea ranilor mai este ideal acest tip de oxigen, dar si pentru detoxifiere si eliminarea de reziduri metabolice. Sistemul imunitar deficitar poate sa fie si el tratat cu acest tip de oxigen.

Necrozele si infectiile tesuturilor moi, sindromul de compartiment, migrenele si starea de oboseala, acneea sau alte probleme ale organismului pot sa fie tratate deasemenea cu oxigen hiperbaric.

Deci, dupa cum se poate observa, oxigenul hiperbaric profesional este mai mult decat util pentru organism.

0 Shares
You May Also Like