Tot ce trebuie sa stiti despre dermoscopie

0 Shares
0
0
0

Dermatoscopia reprezinta examinarea leziunilor cutanate cu un dermatoscop, si mai este cunoscuta publicului si sub denumirea de dermoscopie sau microscopie cu epiluminescenta. Trebuie facuta precizarea ca dermoscopia permite inspectarea leziunilor pielii neobstructionate de reflexele suprafetei pielii.

  1. Dermoscopia imbunatateste in mod semnificativ precizia de diagnosticare in vivo a melanomului.

Dermatologii diagnostica doar 65–80% din melanomele la examinarea de rutina, care se face cu ochiul liber. De exemplu, in sectiunea Oncologie a unitatii de piele si cancer a Centrului Medical Langone din NYU, precizia de diagnostic a fost gasita a fi de doar 64% (Grin si colab., 1990). Dermoscopia imbunatateste acuratetea diagnosticului cu 10–27% (Kittler si colab., 2002).

  1. Dermoscopia poate diferentia majoritatea leziunilor pielii de melanom.

In cazul examinarii cu ochiul liber, nu este neobisnuit sa apara o leziune pigmentata, care are unele sau toate atributele clinice ale melanomului, dar la dermoscopie leziunea poate fi diagnosticata definitiv ca un alt tip de leziune cutanata.

  1. Dermoscopia reduce biopsiile inutile.

Studiile au aratat ca „raportul benign / malign” al leziunilor pigmentate ale pielii este in cele din urma scazut atunci cand se utilizeaza dermatoscopul in comparatie cu diagnosticul vizual neasistat (Carli si colab., 2004).

  1. Instrumentele de baza pentru dermoscopie sunt accesibile.

In comparatie cu alte instrumente disponibile utilizate de dermatologi (de exemplu, microscopie confocala cu reflectanta), dispozitivele precum Dermlite DL4W dermatoscope sunt relativ ieftine, reprezentand astfel o astfel de tehnologie accesibila pentru majoritatea practicienilor.

  1. Dermoscopurile sunt usor de utilizat.

Plasarea lichidului sau a gelului pe piele inainte de plasarea placii de sticla a dermoscopului pe leziune permite clinicianului sa vizualizeze leziunea, prin lentila oculara de marire a dermoscopului, cu o claritate exceptionala.

Interfata lichida, prin potrivirea indicelui de refractie a stratului cornos si placa de sticla, permite clinicianului sa vizualizeze structurile de sub suprafata pielii. Aparitia dermoscopurilor polarizate a eliminat insa necesitatea unei interfete lichide sau a unui contact direct cu pielea.

  1. S-au creat mai multi algoritmi utili pentru clasificarea leziunilor pielii.

Acesti algoritmi au fost creati in principal pentru cei care incep sa utilizeze dermoscopia.

  1. Dermoscopia a adaugat o noua dimensiune puternica la diagnosticul clinic al melanomului precoce.

Calitatile unui „test bun” sunt acuratetea, lipsa efectelor adverse, tulburari tinta periculoase daca nu sunt tratate si un tratament eficient daca este diagnosticat precoce (Jaeschke et al., 1994). Dermoscopia are toate aceste atribute, deoarece tulburarea tinta, melanomul, daca este diagnosticat si indepartat la inceputul evolutiei sale, este vindecabil.

  1. Dermoscopia este o tehnica noninvaziva care permite vizualizarea microscopica a structurilor pielii subterane care nu sunt vizibile cu ochiul liber.

Astfel, utilizarea dermoscopiei nu necesita cheltuieli suplimentare pentru pacient pentru procedurile invazive, precum efectuarea biopsiei, costul procesarii specimenului de biopsie si interpretarea diagnosticului dermatopatologic. Eliminarea biopsiilor inutile se traduce prin costuri reduse generale pentru ingrijirea sanatatii.

  1. Adaugarea dermoscopiei la examinarile complete ale pielii nu necesita prea mult timp.

Zalaudek si colab. (2008) au aratat ca, in medie, examinarea completa a pielii dureaza 70 de secunde fara dermoscopie si 142 secunde cu dermoscopie. Autorii concluzioneaza ca examinarea completa a pielii, cu sau fara dermoscopie, dureaza de obicei mai putin de 3 minute. Ei cred ca este un timp rezonabil pentru a preveni potentialitatea mortalitatii prin cancerele pielii.

  1. Metaanaliza literaturii a demonstrat superioritatea si utilitatea dermoscopiei.

Numeroase studii (Vestergaard si colab., 2008; Bafounta si colab., 2001) au furnizat date care indica faptul ca acuratetea diagnosticului dermoscopiei este superioara celei examinarii cu ochiul liber.

  1. Dermoscopia ajuta la diferentierea melanocitica de leziunile nonmelanocitice.

Acest concept este explicat in procedura dermoscopica initiala „in doua etape”, care diferentiaza leziunile melanocitice de cele nemelanocitare.

  1. Dermoscopia creste increderea observatorilor in diagnosticul lor clinic.

S-a demonstrat ca, comparativ cu examinarea folosind ochiul liber pentru leziunile pielii, dermoscopia genereaza un grad mai mare de incredere in corectitudinea diagnosticului clinic (Wang et al., 2008).

Procedura asigura de asemenea pacientul ca, au fost luate masuri suplimentare cu privire la decizia daca leziunea trebuie sau nu biopsiata. Atunci cand increderea intr-o examinare dermoscopica a unei leziuni ajunge la 100% ca leziunea este benigna, biopsia este aproape intotdeauna evitata.

  1. Dermoscopia ajuta la supravegherea pacientilor cu numeroase nevi melanocitice.

La astfel de pacienti, anumite leziuni au atribute care nu indeplinesc criteriile complete pentru melanom, dar au unele caracteristici „suspecte”. Folosind o abordare comparativa si imagistica digitala dermoscopica secventiala pe termen scurt (adica la fiecare trei luni), leziunile care apar similare intre ele sau raman neschimbate sau modificate intr-un mod benign pot fi urmate (Altamura et al., 2008; Argenziano, 2011).

Acestea sunt asadar cateva informatii interesante legate de dermoscopie, o procedura care utilizeaza dermatoscopul. Un astfel de dispozitiv este si Dermlite DL4W dermatoscope, un dispozitiv compatibul cu mai multe tablete, smartphone-uri si camere.

Acest Dermlite DL4W dermatoscope dispune de 24 de leduri, 18 dintre acestea fiind poliarizate iar 6 nepolarizate. De-asemenea, dispune de sistem optic 30 mm, si ofera o marire de 10X.

0 Shares
You May Also Like