Caseta directie, principalul tau ghid pe sosea

0 Shares
0
0
0

Cel mai mare cosmar al unui sofer este pierderea directiei in timpul mersului si intrarea pe contrasens. Acest gen de defectiuni este responsabil pentru unele dintre cele mai grave accidente de circulatie, alaturi de defectiunile la sistemul de franare.

Din acest motiv, efectuarea la timp a reviziilor periodice, precum si remedierea problemelor ce masura ce constatam primele simptome va pot feri de neplaceri in trafic, care pot sa va coste nu doar avarierea masinii, ci va pot pune in pericol chiar viata.

Dintre componentele direct responsabile de pastrarea directiei in timpul mersului, un rol esential il are caseta directie. Aceasta reprezinta practic componenta principala care, alaturi de volanta si de planetare, mentin autoturismul pe directia dorita pe sosea.

Dar, sa vedem insa care este principiul de functionare al unei casete directie si cand este vremea sa procedam la schimbarea ei.

Practic, rolul casetei de directie este acela de a asigura miscarea rotilor in deplina concordanta cu miscarea volanului. Practic, aceasta reprezinta puntea de legatura intre sofer si rotile autoturismului, orice sincopa sau intarziere in actionarea rotilor putnd avea efecte devastatoare pentru siguranta noastra in trafic.

Cu timpul, performantele casetelor de directiile au crescut, daca tinem cont ca, de la cele mecanice, am ajuns acum sa avem caseta directie hidraulica, electro-hidraulica sau caseta electronica.

Daca este sa ne referim la cauzele si simptomele ce pot conduce la o caseta directie defecta, acestea sunt multiple. Ca la orice masina, principalul factor de defectare a unei casete directie il reprezinta starea drumurilor.

Daca circuli mult pe drumuri de tara, acoperite cu piatra pavata sau, pur si simplu, pe un drum pietruit si apoi tasat cu compactorul, atunci sansele ca multe dintre piesele responsabile de sistemul de directie al masinii tale sa aiba de suferit.

In aceasta categorie intra si caseta directie, unde cel mai adesea avem de-a face cu defectiuni la nivelul axului dintat al acesteia. Sunt mecanici buni care stiu sa reconditioneze axul dintat al unei casete directie, insa acest lucru presupune experienta si, nu in ultimul rand, timp pentru reconditionare. Prin urmare, trebuie sa ne asteptam ca si manopera pentru o astfel de operatiune sa fie una pe masura.

Este si motivul pentru care cei mai multi mecanici iti recomanda schimbarea casetei de directie cu totul. Este solutia cea mai buna, in opinia noastra, in conditiile in care reconditionarea este o operatiune pe cat de scumpa, pe atat de nesigura, daca nu stim nimic despre experienta celui care o executa.

Iar pentru a avea garantia pieselor schimbate si a manoperei, recomandarea noastra este sa va indreptati spre un service autorizat, chiar daca mecanicul de la coltul blocului va da un pret mai bun pentru acestea.

0 Shares
You May Also Like