Inainte planetarele auto se foloseau numai in cazul masinilor cu tractiune fata, dar in zilele noastre aceste piese se folosesc la absolut toate masinile. Din momentul in care suspensia independenta este ceva normal la toate masinile, indiferent de tipul tractiunii, planetarele sunt sunt necesare. Ei bine, tinand cont de importanta pe care o are o planetara, in cele ce urmeaza vom discuta mai multe detalii despre aceasta piesa.
Ce este o planetara?
Planetara auto este o piesa importanta care se regaseste in sistemul de transmisie al masinii, care transporta energia cinetica a motorului la roata. Planetara este un ax cardanic care este prevazut cu doua articulatii la capete, numite capete de planetara si anume cap planetara extern si cap planetara intern.
Axul central este o bucata serioasa din otel care este cuplata la cele doua capuri ce au o miscare de cateva grade pentru a face posibila miscarea rotilor la denivelari, dar si pentru a face posibila miscarea cand invarti volanul.
Ce face o planetara auto?
O planetara continua transmisia cutiei de viteze pana la roti. Atunci cand discutam despre masinile cu tractiune fata, planetarele pentru amandoua roti ies direct din cutia de viteze. Atunci cand discutam insa despre masinile cu tractiune spate, din cutia de viteze iese un singur cardan care mai apoi ajunge intr-un diferential.
Cum functioneaza?
Planetara este un ax articulat prin care este transmisa o miscare de rotatie. Articulatiile dintre ax, la fel ca si cele doua capete ale planetarei sunt precum o cruce cardanica. Acest lucru inseamna ca ele permit rotatia chiar daca exista o rupere de aliniere. Cele doua articulatii se afla acolo pentru ca partea dinspre roata, acolo unde se gaseste fuzeta cu roata, sa se poata misca la denivelari sus – jos.
Articulatiile dintre axul planetarei si capetele acesteia se fac prin intermediul unor tripode, adica o piesa care este prevazuta cu 3 rulmenti si care pemite continuarea rotatiei in ciuda faptului ca invarti de volan. Articulatiile sunt acoperite de un burduf din cauciuc care are rolul de a tine vaselina la interior.
Ce se strica de obicei la o planetara?
In mod normal, in conditiile in care circulam cu masina corect, planetarele acesteia nu trebuie sa se strice niciodata daca tractiunea este spate. In schimb, daca discutam despre masini cu tractiune fata, la un anumit moment dat, planetarele vor ceda datorita fortei suplimentare care exista pe articulatia planetarei. Atunci cand planetara se va defecta, se va auzi un bocanit si un troncanit foarte puternic pentru ca se va lovi fier de vier.
Articulatia dintre capul planetarei si axul central al acesteia, care este cunoscuta sub denumirea de tripoda, va ceda in acest fel datorita uzurii. Acest lucru se poate produce si datorita ciupirii sau ruperii burdufului de planetara, penru ca astfel se pierde vaselina iar praful si mizeria patrund in interior.
In acest caz, se poate cumpara doar capul de planetara alaturi de tripoda, sau se poate cumpara planetara cu totul, insa cea mai ieftina varianta este aceea de a inlocui doar capul de planetara, insa in aceste conditii este mai mare pretul manoperei.
De regula insa, probleme cu planetarele au masinile mai vechi, motiv pentru care este important ca soferii care detin asemenea masini sa verifice burdufurile planetarei si sa evite sa accelereze puternic atunci cand au rotile virate in stanga sau dreapta.