Există posibilitatea unui boom imobiliar?

0 Shares
0
0
0

În 2016 rata de creștere anuală a prețului locuințelor din România înregistrase o evoluție peste valorile medii de la nivel European potrivit BNR. Prețurile crescuseră pe piața din România cu 7,1%, pe când în UE valoarea era de doar 4%.

Apartamentele s-au scumpit în 2017 în întreaga țară și se previzualizează că vor continua să o facă și anul acesta conform analiștilor. De la începutul anului Banca Națională a României remarcă o posibilă îndatorare a populației pentru a putea achita ratele la apartamentele achiziționate din cauza evoluției prețurilor.

O parte din dezvoltatori privesc declarațiile BNR cu îngrijorare și sunt convinși că  riscul formării unei noi bule imobiliare este cât se poate de real. Un alt  aspect îngrijorător este că în Cluj s-a ajuns la prețurile practicate înaintea crizei financiare, iar în alte cinci orașe metrul pătrat util costă peste o mie de euro. Alți analiști sunt însă  de părere că, în ciuda creșterilor consistente de preț din ultima vreme, nu avem motive reale să credem că va avea loc un boom imobiliar.

Singura soluție conform declarației date de către Cristian Erbașu este ca investitorii  să înțeleagă  mai degrabă ar trebui să își diminueze profitul și nu să crească prețurile, pentru că au o marja suficient de mare cât să poată suporta aceste creșteri de prețuri  provenite din partea forței de muncă.

Există o serie de motive pentru care majorarea prețurilor nu anunță nicio criză pe piață, cum ar fi faptul că ritmul scumpirii este acum de circa 10% pe an, fata de 50%, comparative cu momentul dinaintea crizei financiare.

Cele mai scumpe apartamente noi după Cluj și Bucuresti  în ordine descrescătoare a prețului sunt Timisoara (1.133 euro/mp), Constanta (1.083 euro/mp), Craiova (1.020 euro/mp), Iași (970 euro/mp) și apartamente noi Brașov (1000 euro/mp).

Cele mai scumpe apartamente sunt cele din Cluj întrucât prețul acestora a crescut cu 16,6% comparative cu 2016 și cu 46,9% față de 2014, acest lucru înseamnă metrul pătrat util costă acum, în medie, 1.410 euro.

Piața apartamentelor din orașul de pe malul Someșului a ajuns aproape de nivelul la care era înaintea crizei financiare, apartamentele valorând cu doar 1,7% mai puțin decât în 2008, conform analizelor existente.

Bineînțeles că și prețurile apartamentelor din București au crescut, ajungând astăzi cu peste 11% mai mari față de toamna anului trecut, prin urmare, în medie, metrul pătrat util costă aproximativ 1 230 euro în Capitală.

Aceasta însă este o valoare medie, există și zone în care apartamentele sunt mai scumpe datorită locației în mod special. Printre acestea se numară: Kiseleff (2.600 euro/mp), Herăstrău-Nordului (2.370 euro/mp) și Dorobanți-Floreasca (1.970 euro/mp). Cu toate astea, ca prețul să ajungă la nivelul de dinaintea crizei economice, apartamentele din București ar trebui să se mai scumpească însă cu încă 39%.

Prin urmare, la acest moment, un bucureștean are nevoie de 114 salarii medii pe economie pentru a achiziționa un apartament cu două camere de 50 metri pătrați utili în condițiile menținerii valorii medii și ținând cont de faptul că indicele de accesibilitate a achiziționării unei locuințe noi în București a ajuns la un nou minim istoric.

 

0 Shares